"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 9 d., Nr. 3 (96)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos ir Rusijos interesai kertasi dėl Ukrainos narystės ES

Nepaisant Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimų, esą jis nenusiteikęs prieš Ukrainos narystę Europos Sąjungoje, Rusija darys viską, kad Ukrainos integracija į Vakarų struktūras neįvyktų, mano politologas ir istorikas Česlovas Laurinavičius. „V. Putinas, kaip valstybės vadovas, bendraujantis su ES vadovais, kitaip kalbėti paprasčiausiai negali. Tačiau tikrovėje Rusijos politika bus nukreipta prieš Ukrainos integraciją į Vakarus. Jokios kitos Vidurio ir Rytų Europos valstybės narystė ES nedaro ir nedarys tokios įtakos Rusijai, kaip Ukrainos narystė. Pastarosios įstojimas į ES gali lemti revoliucines permainas Rusijoje“, - pažymėjo politologas. Jo teigimu, ES neturi kitos išeities, kaip priimti Ukrainą į Sąjungą. Anot Č. Laurinavičiaus, kada tai įvyks - neaišku, tačiau, jo žodžiais tariant, tikrai ne anksčiau nei bus išspręsta Turkijos narystės ES problema.

Č. Laurinavičius taip pat pažymėjo, jog Lietuva yra suinteresuota Ukrainos priėmimu į ES bei turi kelti šį klausimą aukščiausiu ES lygiu.

Neseniai Europos Parlamento (EP) narys Vytautas Landsbergis EP užsienio reikalų komiteto posėdyje iškėlė klausimą dėl ES Kaimynystės programos numatomo veiksmų plano Ukrainos atžvilgiu peržiūrėjimo bei jo pritaikymo „šių dienų ir rytdienos“ aplinkybėms. Pasak V. Landsbergio, esamas planas buvo rengiamas „vakarykštei Ukrainai“.

Atsakydamas europarlamentarui, ES plėtros komisaras Olis Renas (Olli Rehn) pažymėjo, jog Ukraina - Europos valstybė, o visos Europos valstybės turi ES konstituciškai numatytą teisę siekti narystės Sąjungoje. O.Renas taip pat informavo komiteto narius, kad šiuo metu ES aukštasis įgaliotinis Chavjeras Solana ir užsienio reikalų bei kaimynystės politikos komisarė Benita Ferero-Valdner rimtai svarsto, kokiais ekonominiais ir kitais svertais galima paremti Ukrainos pažangą. Pasak komisaro, labai svarbu, kad Rusijos prezidentas V. Putinas pareiškė neturįs nieko prieš Ukrainos siekį tapti ES nare.

Savo ruožtu Rusijos analitikas - Globalizacijos problemų instituto mokslo vadovas, partijos „Rodina“ ideologinės tarybos pirmininkas Michailas Deliaginas tikina, jog Ukraina netaps ES nare. Pasak jo, į Sąjungą įstojus ekonomiškai silpnoms naujokėms, kaip Lenkija, ES nepajėgi skirti joms tokios paramos, kokia buvo skiriama Ispanijai, Portugalijai arba Graikijai, ir šiomis aplinkybėmis Ukrainos priėmimo našta taptų nepakeliama.

„Neabejotina, kad Ukraina įstos į NATO. Karinė ir politinė integracija daug paprastesnė nei ekonominė. Posocialistinėje erdvėje matome, jog karinė integracija vyksta anksčiau nei ekonominė ir tampa pastarosios garantu“, - Rusijos interneto dienraščiui „utro.ru“ tvirtino M. Deliaginas.

Analitiko teigimu, kalbos apie Ukrainos narystę ES galėtų prasidėti nebent po 15 metų.

Pagal Eltos informaciją

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija