"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 9 d., Nr. 3 (96)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Generolo Jono Kronkaičio principai

Generolas majoras
Jonas Kronkaitis
Gintaro Lukoševičius
(ELTA) nuotrauka

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui Lietuva buvo reokupuota. Skaudi patirtis - prarastas trečdalis šalies gyventojų – vertė ieškoti atkurtos Nepriklausomybės garanto. Įstatymas teigė - pasirengti visuotinei ir besąlyginei gynybai. Apsispręsta jungtis į kolektyvinės gynybos sistemą - NATO. Tada iškilo esminės svarbos uždavinys – per trumpą laiką jau atkurtą kariuomenę perorganizuoti pagal NATO standartus. Baltijos šalims įsitraukus į Aljansą, stabilizuotųsi padėtis regione, sumažėtų agresijos pavojų. Be to, susidarytų palankios sąlygos ekonomikos plėtrai.

1944 metais Kronkaičių šeima, gelbėdamasi nuo sovietų teroro, pasitraukė į Vakarus. Tada Jonui buvo vos devyneri. Svetingoje Amerikos šalyje baigė du universitetus (vadyba, verslo administravimas), tris gynybos koledžus. Tarnavo kariuomenėje, dalyvavo karinėse operacijose Vietname. Jungtinių Valstijų armijos pulkininkas J.Kronkaitis su keliais kitais karininkais buvo pakviestas imtis Lietuvos kariuomenės reorganizavimo.

Vienas iš tuomečio krašto apsaugos viceministro J.Kronkaičio principų – orientuotis ne į generolą, o į kareivį. Buvo pertvarkytas jaunųjų kareivių mokymas ir karininkų rengimas Karo akademijoje. Nemažai karininkų buvo siunčiami į užsienį tobulintis. Rukloje įkurtas Mokomasis pulkas, iš esmės pagerintos kareivių buitinės sąlygos. Mūsų kariai sėkmingai pradėjo dalyvauti tarptautinėse taikos palaikymo misijose. J.Kronkaičiui buvo suteiktas karinis generolo laipsnis ir jis buvo paskirtas Lietuvos kariuomenės vadu. Kariuomenė aprūpinama šiuolaikine ginkluote.

Žinoma, pats reikšmingiausias įvykis – po nepriekaištingo pasirengimo, 2004 metais Lietuva tapo NATO nare.

Po septynerių vaisingo darbo metų krašto apsaugos sistemoje, generolas J.Kronkaitis buvo išleistas į atsargą. „Aš gimiau Lietuvoje, esu Lietuvos pilietis. Tarnavau Lietuvos kariuomenėje, ne tik tarnavau, bet buvau ir jos vadas. Vedžiau tą kariuomenę į NATO. (...) Gyvenu pagal principus. Laikausi Tėvynei duotos priesaikos. Tačiau ne tik tai. Labai svarbi pagarba tautai, kuri man tiek daug davė, ir šios šalies žmonėms“,- sakė generolas, nusiteikęs aktyviai visuomeninei veiklai.

Vasario pradžioje generolas švenčia 70-ąjį gimtadienį. Sveikiname jubiliatą ir linkime jam sveikatos bei sėkmės naujuose veiklos baruose.

Edmundas SIMANAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija