"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. vasario 9 d., Nr. 3 (96)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Ministro pamokymai

Lankydamasis Jungtinėse Valstijose, Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas, kaip pabrėžia JAV laikraščiai, kalbėdamas anglų kalba amerikiečių užsienio politikos „isteblišmentui“, atrodė labai savimi pasitikintis ir dargi agresyvus. Pasak ministro, tuo metu, kai už okeano vyksta arši ir vis labiau stiprėjanti antirusiška propagandinė kampanija, jis tylėti negalįs. Rusijos gynybos ministras ne tik atmetė visus priekaištus Maskvai dėl jos vykdomos pastebimai imperinės politikos, bet, kaip ir dera generolui, perėjo į kontrpuolimą. S.Ivanovas pabrėžė, jog kai kurie Vakarų politikai kuria visokius mitus apie dabartinę Kremliaus užsienio politiką bei padėtį Rusijoje. Pirmasis mitas, skleidžiamas pasaulyje, anot Rusijos užsienio ministro, yra tas, kad rusų mafija gali be didelio vargo net įsigyti branduolinį ginklą, o aukšti kariškiai, buvę ir dabartiniai čekistai tiekia masinio naikinimo ginklus į Iraną ir į kitas, kažkada paskelbtas, „blogio ašies“ valstybes. S.Ivanovas teigė, kad, Sovietų Sąjungai subyrėjus ir atsiradus nepriklausomai Rusijos federacijai, nė vienas gramas branduoliniams ginklams gaminti skirto urano ar plutonio nedingo iš kruopščiai saugomų objektų.

Rusijos gynybos ministras apgailestavo, kad šiuo metu apie Rusijos imperines ambicijas kalba kas tik netingi. Ministro žodžiais tariant, Rusija savo santykius su posovietinės erdvės valstybėmis grindžia tik korektiškumu. S.Ivanovas amerikiečių politikams ir diplomatams taip pat aiškino, kad NVS šalyse gyvena daugiau kaip 25 milijonai rusų. „Todėl mes labai jautriai ir aštriai reaguojame ir reaguosime ateityje į bet kokį revoliucijos eksportą, nepaisydami nieko, kad ir kokiomis spalvomis ta revoliucija dangstytųsi“, - pabrėžė S.Ivanovas. Amerikiečių ir kitų Vakarų šalių spauda šiuos gynybos ministro žodžius įvertino kaip Maskvos įspėjimą, kad ji daugiau nesitaikstys, jeigu panašūs įvykiai pasikartotų kitoje NVS šalyje, kaip tai įvyko Ukrainoje „oranžinės revoliucijos“ metu.

Vienas iš dalyvavusių susitikime su aukštu svečiu iš Maskvos amerikiečių diplomatų paklausė: „Ar gali Rusija įstoti į NATO?“ Į tą klausimą S.Ivanovas kategoriškai atsakė: „Kol aš gyvas, to neatsitiks“. Jis taip pat paaiškino, kodėl Rusija negali būti NATO nare. Ministro žodžiais tariant, Rusija yra pernelyg didelė šalis, apsupta daugeliu „nelabai malonių“ kaimynų, kad Aljansas pavojaus atveju imtų ją ginti. Politikos apžvalgininkai vieningai priėjo išvadą, kad S.Ivanovo teiginys apie „nemalonius kaimynus“ yra skirtas pirmiausia Baltijos valstybėms.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija