"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gegužės 11 d., Nr. 9 (102)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

MRP kilpa

Rusijos užsienio reikalų ministerija visiškai susipainiojo Molotovo-Ribentropo (MRP) kilpoje. Išdidžiai atmesdama neva siūlymus denonsuoti Molotovo-Ribentropo paktą, ji skelbia, kad SSRS Liaudies deputatų suvažiavimo 1989 m. gruodžio 24 d. nutarimas buvęs tik „vidinis SSRS aktas“ ir esantis tik „politinis vertinimas“. Iš tikrųjų šis aktas paskelbė tarptautinį SSRS ir Vokietijos susitarimą negaliojančiu, – taigi čia joks „vidinis“ sprendimas, – o jo slaptuosius protokolus – neteisėtais, niekiniais ir negaliojančiais nuo pasirašymo momento. Čia yra teisinis vertinimas, tikrai ne politinis ir juolab ne „tam tikrame politiniame kontekste“, kaip sako Rusijos Užsienio reikalų ministerija. Suprask, dabar politinis kontekstas kitoks nei 1989 metais. O ir ten buvęs pasmerktas tik „pasirašymo faktas“, tartum ne turinys!

Kam tie mulkinimai ir klastojimai?

Prisiminkime, prezidentas V.Putinas Bratislavoje, prieš ankstesnįjį susitikimą su prezidentu Dž.Bušu, paskelbė būtent kitokį MRP „politinį“ vertinimą – neteisėtas aktas buvęs naudingas Sovietų Sąjungai. Tai tarsi pavyzdys dabarties politikai, nes ir politika vėl tokia. O pats vertinimas juolab senas, stalininis.

Tuo pat metu V.Putinas skelbia, neva Rusija jau ir pripažinusi dviejų valstybių sąmokslą su tuo turiniu ir atsiprašiusi (neteko girdėti) dėl Baltijos šalių okupacijos, kurios jo ruporui S.Jastržembskiui vis dėlto desperatiškai „nebuvo“. Dar įdomiau, kad vertinti praeities įvykių nė nereikia, nes tai „kontrproduktyvu“ – čia vėl pastarasis Užsienio reikalų ministerijos informacijos ir spaudos departamento pareiškimas (gegužės 5 diena).

Nevertinkit, neįvardykit! „Palikit praeityje!“ – tai buvo adresuojama ir Amerikos prezidentui, ir trijų Baltijos valstybių vadovams; beje, ir Lenkijai, Suomijai bei Rumunijai, ir JAV Kongresui, ir Europos Parlamentui. Matykit, ponai, tiesioginį Maskvos pagrūmojimą piršteliu: tai kontrproduktyvu, tai bus jums nenaudinga.

Užtat Molotovo-Ribentropo susitarimai, kuriais Hitleris ir Stalinas pradėjo Antrąjį pasaulinį karą, – tie buvę ir likę Rusijai „naudingi“. Po jais pasirašytų ir Vladimiras Putinas, juk naudingi.

Nieko nepadėjo visa ta isterika ir jovalo drumstimai. JAV prezidentas Rygoje, po keturių prezidentų susitikimo, pasakė vienareikšmiai: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga Baltijos šalims atnešė okupaciją ir komunistinę priespaudą“. Mes tai žinome, bet svarbu, kas, kam ir kada pasakė. Galėtume nebent patikslinti, kad visas tas nelaimes mums atnešė ne karo pabaiga, o pradžia, kurios Rusija taip nenori prisiminti. Jai „didysis tėvynės“ prasidėjo vėliau, su Lenkija ir Suomija nė nekariavus, šampano su naciais Breste už bendrą pergalę tarsi negėrus.

Rusijos prezidentas V.Putinas apie tai nieko nėra girdėjęs. Pakto priežastys, anot jo („Figaro“, 2005 m. gegužės 7 d.) – tai Hitlerio apetitų tenkinimas, o Stalinas, matyt, kukliai veržėsi diržą su didele metaline sagtimi.

Vytautas LANDSBERGIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija