"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gegužės 11 d., Nr. 9 (102)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Izraelio valstybės kūrėjai iš Baltarusijos

Pernai Izraelyje ir kitose pasaulio šalyse žydai paminėjo pirmojo nepriklausomos Izraelio valstybės prezidento Chaimo Vaicmano 130-ąsias gimimo metines. Ta proga prisiminta, jog ne tik Ch.Vaicmanas, bet ir daugelis kitų žymių Izraelio politikų ir visuomenės veikėjų yra kilę iš Baltarusijos.

Pirmasis Izraelio prezidentas Ch.Vaicmanas gimė dabartinėje Bresto srityje, Motolio miestelyje. Jis buvo trečias vaikas gausioje penkiolikos vaikų šeimoje. Sulaukęs vienuolikos metų pradėjo mokytis Pinsko realinėje mokykloje. Mokslai būsimajam Izraelio prezidentui puikiai sekėsi. Ypač chemija. Todėl neilgai trukus Ch.Vaicmanas tapo žymiu pasaulio chemiku. Pakanka pasakyti, jog po mokymosi Šveicarijos ir Vokietijos universitetuose, sulaukęs tik 23 metų, jis jau buvo chemijos mokslų daktaras. Jo sąskaitoje – daugiau kaip 100 įvairių svarbių atradimų chemijos srityje. Atradimų svarbą rodo tai, kad Ch.Vaicmanas net kelis kartus buvo iškeltas kandidatu Nobelio premijai gauti. Tiesa, likimas jam nelėmė tapti laureatu, tačiau į pasaulio istoriją įėjo kaip žymus politikas, stovėjęs prie Izraelio valstybės kūrimo ištakų. 1949 metais Ch.Vaicmanas tapo pirmuoju Izraelio prezidentu.

Kaip skelbiama, Izraelio valstybės kūrėjai siekė, kad pirmuoju šalies prezidentu taptų pasaulinio garso mokslininkas. Todėl iš pradžių šis postas buvo siūlomas ne kam nors kitam, o legendiniam mokslininkui Albertui Einšteinui. Kai šis atsisakė, buvo pasirinkta Ch.Vaicmano kandidatūra.

Beje, tarp labai aukštų susikūrusios Izraelio valstybės pareigūnų buvo nemažai ir kitų Baltarusijos žydų. Trečiuoju šalies prezidentu buvo anksčiau švietimo ir kultūros ministro postą užėmęs Zalmanas Šazaras (Rubašovas), gimęs netoli Bresto. O premjeras Šimonas Peresas (Perskis) gimė ir augo Višniovo kaime, šalia Gardino. Kitas Izraelio premjeras Icchakas Šamiras – irgi iš Ružanų miestelio, esančio Bresto srityje. Garsioji Izraelio politikė Golda Meir pirmuosius septynerius savo gyvenimo metus gyveno Pružanų rajone. Tačiau tai dar toli gražu ne visi Izraelio garsūs politikai, kilę iš Baltarusijos.

Punske gimė dar vienas Izraelio ministras pirmininkas Mošė Šaretas, o Breste – Menachemas Beginas. Irgi gerai žinomas Izraelio premjeras Icchakas Rabinas nulat primindavo, kad jo motina gimė ir gyveno Mogiliove.

Be to, pirmuoju nepriklausomo Izraelio finansų ministru buvo Minsko žydas Elizeras Kaplanas, kaip ir jo kolega buvęs žemės ūkio ministras Agaronas Zislingas. Gardine gimė pirmosios Izraelio vyriausybės sveikatos ministras Chaimas Mošė Šapiro. Be visų šių minėtų politikos veikėjų, bene labiausiai pagarsėjo Vitebske gimęs Iseris Galperinas, kuris iš pradžių vadovavo vidaus saugumo tarnybai „Šin Bet“, vėliau – garsiajai užsienio žvalgybai „Mosad“.

Oficialiais duomenimis, dabar Baltarusijoje gyvena 26 tūkst. žydų.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija