"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gegužės 25 d., Nr. 10 (103)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

V.Adamkus vėl kelia Baltarusijos klausimą

Tai, kad Europos vertybės iki šiol nepripažįstamos Baltarusijoje – visų bendra nesėkmė. Tačiau tai kartu yra ir postūmis padėti baltarusiams kurti atvirą ir demokratinę visuomenę. Tai prezidentas Valdas Adamkus pabrėžė sakydamas kalbą Varšuvoje vykusioje Europos Tarybos (ET) Viršūnių susitikimo plenarinėje sesijoje „Europos vienybė, Europos vertybės“.

„Šiame forume trūksta vienos Europos šalies, kurios piliečiams artimos šios organizacijos vertybės, bet iš kurių atimta galimybė jas taikyti praktikoje. Lietuvos kaimynė lieka „pilka dėme“ Europos demokratijų žemėlapyje. Režimas, vadovaujamas Aleksandro Lukašenkos, ir toliau izoliuoja save nuo laisvos Europos šeimos ir demokratijos vertybių, tuo pačiu izoliuodamas ir Baltarusijos žmones“, – pažymėjo V. Adamkus savo kalboje.

Kaip pranešė Prezidento spaudos tarnyba, V. Adamkus pabrėžė, kad regioninis bendradarbiavimas buvo pagrindinis Lietuvos pirmininkavimo Europos Taryboje prioritetas. V. Adamkaus teigimu, ir toliau bus dedamos visos pastangos, kad būtų galima perduoti sukauptą patirtį šalims, konsoliduojančioms savo demokratijas. Prezidentas V. Adamkus savoje kalboje taip pat pabrėžė, kad tikrasis Europos tapatybės šaltinis bus pagarba bendroms vertybėms ir tarptautinių įsipareigojimų vykdymas.

„Bendra, tragiška Europos istorija – su pergalėmis ir okupacijomis – bus Europos tapatybės sudėtinė dalis. Turime aiškiai pasakyti – nėra dviejų „Europos istorijų“, kaip ir negali būti „ypatingų demokratijų“, kurios galėtų vengti įgyvendinti Europos Taryboje prisiimtus įsipareigojimus“, – kalbėjo šalies vadovas. Prezidento teigimu, negalima pateisinti svetimos kariuomenės buvimo kitoje šalyje be tos šalies ir jos žmonių sutikimo.

„Europos vienybė yra vertybė, kuri turi būti visų mūsų dėmesio ir rūpesčio centre. Europos vienybėje glūdi Europos stiprybė, jos kultūrinė, religinė ir etninė tolerancija, intelektualinė mintis“, – baigdamas kalbą pažymėjo prezidentas V. Adamkus.

ET viršūnių susitikime priimti du programiniai dokumentai: deklaracija ir ET veiksmų planas bei iškilmingai paskelbtos pasirašymui trys ET Konvencijos: Konvencija dėl kovos su prekyba žmonėmis, Konvencija dėl terorizmo prevencijos ir Konvencija dėl pinigų išplovimo ir nusikalstamu būdu įgytų pajamų paieškos, arešto bei konfiskavimo.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija