"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. gegužės 25 d., Nr. 10 (103)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Prahoje bręsta diplomatinis Vengrijos ir Čekijos skandalas dėl vengrų trėmimu kaltinamo buvusio prezidento skulptūros

Prezidento E.Benešo
skulptūra Prahoje
EPA-ELTA nuotrauka

Vengrijos užsienio reikalų ministerija oficialiai pareiškė nepasitenkinimą Čekijai dėl vengrų trėmimu kaltinamo pokarinio prezidento Edvardo Benešo skulptūros Prahoje.

Po Antrojo pasaulinio karo iš daugiau nei pusės milijono vengrų buvo atimtas jų turėtas turtas, o jie patys kartu su maždaug trimis milijonais Sudetų vokiečių buvo ištremti iš Čekoslovakijos. Taip pasielgta dėl to, kad dauguma vengrų rėmė nacių Vokietiją, kada ši 1938 metais okupavo Čekoslovakijos pasienio teritorijas, o po metų aneksavo visą Čekoslovakiją.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Ferencas Šomodis Čekijos užsienio reikalų ministrui pateikė Vengrijos vyriausybės poziciją dėl atidengtos E. Benešo skulptūros.

E. Benešo skulptūra priešais Čekijos užsienio reikalų ministerijos pastatą atidengta gegužės 16-ąją. Šį įvykį sukritikavo ir Vokietijos Bavarijos konservatorių vadovas Edmundas Štoiberis. Šio politiko žmona yra vokietė iš Sudetų krašto. Neseniai Prahoje viešėjęs Vokietijos kancleris Gerhardas Šrioderis pareiškė, kad tai nepakenks tarpvalstybiniams santykiams. 1991 metais Čekoslovakijos parlamentas priėmė įstatymą, kuriame nustatytas nuosavybės grąžinimas tiems, kurie jį prarado dėl režimo politikos. Tačiau įstatymas taikomas tik tam turtui, kuris buvo prarastas po 1948-ųjų. E.Benešas iš Čekoslovakijos prezidento posto oficialiai atsistatydino 1948 m. birželį.

E.Benešas Čekoslovakijos prezidento pareigas ėjo ir 1935-1938 metais. Dėl istorinių aplinkybių jis buvo priverstas priimti 1939 metų rugsėjo Miuncheno susitarimo sąlygas. Po mėnesio atsistatydino ir išvyko į JAV. Antrojo pasaulinio karo metais vadovavo Londone įkurtai vyriausybei tremtyje. 1943 metais Maskvoje pasirašė Draugystės, savitarpio pagalbos ir pokarinio bendradarbiavimo sutartį su SSRS. 1945 metais grįžo į Prahą, prezidento pareigas ėjo 1946-1948-aisiais. 1948 metų vasarį priėmė ministrų nekomunistų atsistatydinimą ir taip įteisino komunistinį perversmą.

Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija