"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. liepos 20 d., Nr. 13 (106)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Įvedant eurą – jokių nuolaidų

Euro zonos narėmis siekiančioms tapti Baltijos šalims nebus taikomos jokios nuolaidos, pareiškė Europos Sąjungos (ES) ekonomikos ir pinigų politikos komisaro Choakino Almunijos atstovė. Šis pareiškimas buvo padarytas po to, kai Latvijos ministras pirmininkas Aigaras Kalvytis viename per televiziją transliuotame interviu sakė, kad Latvijos narystė euro zonoje 2008 metais bus politinis ES ir Europos centrinio banko sprendimas.

Baltijos šalių ekonomikos auga bene sparčiausiai Europoje, todėl joms kyla infliacijos padidėjimo grėsmė. Tačiau pastaruoju metu pasigirdo nuomonių, jog to nepaisydamas Briuselis leis joms tapti euro zonos narėmis.

„Kriterijai yra tokie, kokie yra, jie aiškiai apibrėžti, – sakė Ch. Almunijos atstovė Amelija Tores. – Šių kriterijų laikėsi pirmosios narės. Tikiuosi, kad jų laikysis ir naujosios narės“.

A. Kalvyčio atstovas Arnas Pjatkinas teigė, kad Latvija stengsis laikytis visų euro zonos taisyklių, tačiau nepasakė, ar šalis sugebės įvykdyti visus reikalavimus. „Yra daug naujų ir senų valstybių narių, kurios neatitinka visų euro zonos narystės kriterijų, todėl manau, kad sprendimas priimti Latviją bus iš esmės politinis“, – sakė A. Pjatkinas.

Praėjusį mėnesį Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimondas Kuodis sakė, kad Lietuva tikriausiai neatitiks euro zonos infliacijos reikalavimų, tačiau taps nare 2007 metais. R. Kuodis teigė, jog Lietuva, daugiausia dėl augančių komunalinių paslaugų kainų, nesugebės atitikti infliacijos reikalavimo. Tačiau tai, kad kai kurios ES narės, pavyzdžiui, Vokietija, pažeidė Stabilumo ir augimo pakto biudžeto taisykles ir išvengė nuobaudų, rodo, kad greičiausiai tas pats atsitiks ir Lietuvos atveju. „Galiausiai tai – politinės valios klausimas. Europos centrinis bankas pabrėžė, jog tai bus politinis sprendimas, – sakė R. Kuodis. – Pažvelkite į Stabilumo ir augimo paktą. Ne kartą matėme, kad taisyklės yra vienas dalykas, tačiau politikai nusprendžia visai kitaip“.

Vienas iš Mastrichto sutarties, reglamentuojančios narystę euro zonoje, reikalavimų – infliacijos kontrolė. Lietuva pernai prisijungė prie Antrojo valiutų kurso mechanizmo (ERM-2). Norint tapti euro zonos nare, infliacija Lietuvoje neturi viršyti trijų žemiausią infliacijos lygį turinčių ES narių vidurkio daugiau kaip 1,5 procento. Prieš savaitę paskelbtais duomenimis, birželį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, vartotojų kainos Latvijoje padidėjo 6,3 proc. Lietuvoje prieaugis siekė 2 proc., o Estijoje – 3,1 procento. Analitikai baiminasi, kad brangstančios komunalinių įmonių paslaugos gali padidinti infliaciją.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija