"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. liepos 20 d., Nr. 13 (106)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Europos dešinieji smerkia Baltijos valstybių okupaciją

Europos liaudies partijos (ELP) politinis biuras ir taryba jungtiniame posėdyje Lietuvos europarlamentaro Vytauto Landsbergio teikimu priėmė rezoliuciją dėl 65-ųjų Baltijos valstybių okupacijos metinių. Rezoliucijoje pažymima, kad trys Baltijos valstybės – Estija, Latvija ir Lietuva – 1940 m. birželio 15-17 d. buvo okupuotos Sovietų Sąjungos, prarado savo valstybingumą, neteisėtai inkorporuotos į SSRS sudėtį patyrė valstybinės santvarkos ir pilietinės visuomenės sunaikinimą, nesuskaičiuojamas žmonių tragedijas ir žalą.

ELP rezoliucijoje minimos tokios politinės aplinkybės kaip Rusijos 1920 metų Taikos sutarčių su Estija, Latvija ir Lietuva bei kitų tarptautinių įsipareigojimų sulaužymas, nuosekli Europos Parlamento nuostata nuo pat 1983-ųjų ligi 2005 metų smerkti Molotovo-Ribbentropo paktą ir Baltijos valstybių okupaciją, taip pat faktas, kad Rusija 1991 metais sutartyje su Lietuva jau yra pasmerkusi Lietuvos suverenitetą pažeidusią 1940 metų aneksiją, kurią įvykdė SSRS.

Smerkdama Molotovo-Ribbentropo paktą ir sovietinę Baltijos valstybių okupaciją, ELP kreipiasi į Rusijos Federaciją, kaip Sovietų Sąjungos valstybingumo perėmėją ir tesėją, prisijungti prie Europos Parlamento ir kitų demokratinių institucijų Baltijos valstybių okupacijos įvertinimo bei pabrėžia, kad Rusijos Federacijos pripažinimas istorinės tiesos, įskaitant Sovietų Sąjungos veiksmus prieš Estiją, Latviją ir Lietuvą 1940 metais, yra geriausias susitaikymo ir visiškos santykių tarp Rusijos Federacijos ir Europos Sąjungos narių Estijos, Latvijos ir Lietuvos normalizacijos kelias, grindžiamas norimu vertybių bendrumu.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija