"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. liepos 20 d., Nr. 13 (106)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Čikaga paminėjo romano
„Džiunglės“ sukaktį

Garbės svečiai su Amerikos
Lietuvių Tarybos pirmininku
Sauliumi Kupriu ir Lietuvos
generaliniu konsulu Čikagoje
Arvydu Daunoravičiumi

Prie išlikusių skerdyklų vartų,
vienintelio buvusių skerdyklų
ženklo, atidengta
paminklinė lenta

Cook apskrities tarybos atstovas
John Daley, ALT’o fondo pirmininkė
Matilda Marcinkienė, Lietuvos
generalinis konsulas Čikagoje
Alvydas Daunoravičius
ir prof. Balys Račkauskas

Vartai į skerdyklą, kurioje
dirbo lietuvis emigrantas
Jurgis Rudkus

Birželio 23 dieną lietuviai gausiai susirinko prie Čikagos skerdyklų vartų į literatūrinio paminklo paskelbimo iškilmes. Minėjimas buvo surengtas paminėti šimtą metų, kai išleistas Aptono Sinklero (Upton Sinclair) (1878-1968) romanas „Džiunglės“. Romane aprašytos nežmoniškos darbo sąlygos buvusiose Čikagos skerdyklose ir atpasakotas lietuvių šeimos gyvenimas skerdyklų rajone. Pagrindinis romano veikėjas Jurgis Rudkus pirmaisiais praėjusio amžiaus metais atvyko į Ameriką „laimės ieškoti“ su dvylikos asmenų šeima. Dėl nepaprastai žiaurių darbo ir gyvenimo sąlygų per trejus metus dalis šios šeimos mirė, kiti nusirito į visuomenės dugną ir tik Jurgis išliko galutinai nepalaužtas. Knyga, sukėlusi iki tol negirdėtą sambrūzdį ne tik Amerikoje, bet ir Europoje, dar tais pačiais metais buvo išversta į 36 Europos kalbas. Ketvirtojo dešimtmečio pradžioje A. Sinkleriui buvo numatyta Nobelio literatūros premija, kuri vis dėlto nebuvo paskirta. Rašytojo kandidatūra premijai buvo svarstyta remiantis romanu „Džiunglės“, tačiau šis kūrinys vertintas ne tiek dėl literatūrinių aukštumų, kiek dėl socialinių negerovių iškėlimo.

Dalyvavo apskrities ir miesto pareigūnai

Iškilmes pradėjo Džonas Deilis, Kuk Kaunčio (Cook County) apskrities tarybos atstovas, dabartinio Čikagos mero brolis. Jis su didele pagarba prisiminė visus tuos, kurie dirbo šiose skerdyklose, įskaitant jo tėvą, kuris daug metų taip pat buvo Čikagos meras. Jis pristatė šios miesto apylinkės seniūną Džeimsą Belčerį, kuris priminė didžiulį imigrantų įnašą į Čikagos miesto vystymąsi.

Paminklinė lentelė

Toliau kalbėjo Salė Ryd, JAV Bibliotekų draugijos direktorė, atvykusi iš Filadelfijos. Ji perskaitė numatytą paminklinės lentos tekstą. Viena lentos kopija bus saugoma Vašingtone, Maisto ir vaistų administracijos įstaigoje. Kita bronzinė lenta bus vėliau įmontuota prie dabartinių skerdyklos vartų. Paminklinėje lentoje įrašyta: „Aptono Sinklero romane „Džiunglės“ 1906 m. aprašytos pasibaisėtinos darbo sąlygos už šių skerdyklų vartų. Veikale atpasakota lietuvio emigranto Jurgio Rudkaus kova už žmogiškumą sujaudino šalį, paspartino darbo sąjungų plėtrą ir paskatino Maisto ir vaistų švaros įstatymo priėmimą. Ši vieta įvardinta kaip literatūrinis paminklas.“ Tekstą pasirašė JAV Bibliotekų draugija, Ilinojaus knygos centras, Maisto ir prekybos darbininkų sąjunga, romano autoriaus palikuonys –Veidmanų šeima, Amerikos lietuvių taryba, Federalinė maisto ir vaistų administracija.

Romano reikšmė

Rokas Stainas, JAV Bibliotekų draugijos direktorius, atvykęs iš Konektikuto, įvertino „Džiunglių“ romaną literatūriniu požiūriu ir toliau pakvietė pakalbėti ALT’o pirmininką Saulių Kuprį. Šis pristatė lietuvius svečius, kurie dalyvavo iškilmėse. Tarp jų buvo Lietuvos Respublikos generalinis konsulas Arvydas Daunoravičius, garbės konsulas Stasys Balzekas, LB Kultūros tarybos pirmininkė Marija Remienė, LB Vidurio Vakarų apygardos pirmininkė Aušrelė Sakalaitė, LB Braiton Parko apylinkės pirmininkė Salomėja Daulienė, Amerikos lietuvių Romos katalikų federacijos apskrities pirmininkas Algis Kazlauskas, ALT’o fondo pirmininkė Matilda Marcinkienė.

S.Kuprys sakė: „Šiandien mes pagerbiame tūkstančius imigrantų darbininkų, kurie ėjo per šiuos vartus į 400 akrų plotą sudarančias Čikagos skerdyklas. Šiandien mes prisimename autorių Aptoną Sinklerį ir jo istorinį kūrinį „Džiunglės“, kurio pagrindinis veikėjas Jurgis Rudkus yra tapęs pramonės laikotarpio įvaizdžiu, vaizduojančiu žmogaus kovą su galingųjų ir turtingųjų vykdomu išnaudojimu. Bandykime suprasti tą laikotarpį, kokiomis aplinkybėmis Jurgis Rudkus atvyko į Čikagą. Jo tėvynė Lietuva buvo carinės Rusijos okupuota. Jauni vyrai, norėdami išvengti tarnavimo rusų kariuomenėje, ieškojo prieglobsčio keliaudami į kitą Atlanto krantą. Taip pat Rusijos valdžia įsakė visas knygas Lietuvoje leisti tik rusiškomis raidėmis, vadinamąja kirilica. Lietuviškas knygas buvo galima spausdinti tik užsienyje ir slapta gabenti per sieną“. Savo kalboje ALT’o pirmininkas pabrėžė, kad, nepaisant sunkių darbo sąlygų skerdyklose, čia virė stiprus kultūrinis ir dvasinis gyvenimas. Lietuviai leido tris dienraščius, apylinkėse netoli skerdyklų pastatė net šešias bažnyčias su mokyklomis. „Iš tikrųjų mes šiandien minime savo protėvių dvasią ir, konkrečiai, Aptono Sinklerio literatūrinį paminklą. Tai paminklai, kurie ištvers laiko vėjus, kai iš statytinių paminklų beliks tik smėlis“, – sakė S.Kuprys.

Liudytojo prisiminimai

Toliau kalbėjo profesinės sąjungos direktorius Džordžas Romiresas, kuris apibūdino darbo sąjungų svarbą ir jų šiandieninį aktualumą. Ypač gyvai pristatė skerdyklų istoriją Leslis Oriaras, Darbo istorijos draugijos pirmininkas, kuris pats, jaunas būdamas, dar prieš Antrąjį pasaulinį karą dirbo šiose skerdyklose. Toliau kalbėjo atstovai iš federalinių įstaigų – JAV Maisto ir vaistų administracijos ir JAV Žemės ūkio departamento. Jie abu pabrėžė, kad ši knyga radikaliai pakeitė federalinės valdžios požiūrį į maisto gamybos priežiūrą. Programą baigė Ilinojaus knygos centro atstovė bei Čikagos bibliotekų vyriausioji direktorė.

Dalyvavo žiniasklaidos atstovai

Abu pagrindiniai Čikagos dienraščiai „Chicago Tribune“ ir „Chicago Sun-Times“ atsiuntė savo atstovus su fotografais. Taip pat dalyvavo „Lietuvos ryto“ atstovas Algis Vaškevičius. Iškilmes filmavo Amerikos lietuvių televizijos vadovas Arvydas Reneckis. ALT’o įstaiga perdavė spaudos pranešimą Lietuvos žiniasklaidai. Čikagos knygos centras dalyviams dovanojo kasetėse įkalbėtą visą romaną, išleistą „Blackstone“ leidyklos.

Iškilmių programa neužsitęsė, ir dalyviai dar ilgai kalbėjosi su svečiais, dalijosi prisiminimais apie tuos laikus, kai per šiuos vartus žygiuodavo tūkstančiai lietuvių.

ALT’o informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija