"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. liepos 20 d., Nr. 13 (106)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Sportas ir politika

Paryžiaus Eliziejaus laukuose
įvyko šventė, siekiant surengti
2012 metų Olimpiadą
EPA-ELTA nuotrauka

Singapūre posėdžiavęs Tarptautinis olimpinis komitetas nusprendė 2012 metų olimpines žaidynes surengti Londone. Į Olimpiados šeimininkus, be Londono, dar pretendavo Paryžius, Niujorkas, Madridas ir Maskva. Rusijos sostinė iškrito jau po pirmojo balsavimo turo. Tad dėl teisės surengti 2012 metų Olimpiadą varžėsi Londonas ir Paryžius. Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas dėjo visas pastangas, jog Paryžius taptų būsimųjų žaidynių šeimininku. Ž.Širakas dėl to net vėlavo į Didžiojo aštuoneto lyderių susitikimą Škotijoje. Apžvalgininkai pažymi, kad dėl to Londono ir Paryžiaus santykiai, ir taip jau gerokai pašliję, pablogės dar labiau. Beje, Londone jau vyko 1908 ir 1948 metų Olimpiados ir jis 2012 metais taps pirmuoju miestu pasaulyje, kuriame vyks jau trečiosios olimpinės žaidynės. Bet iki to laiko dar 2008 metais įvyks žaidynės Pekine, kurioms Kinijos valdžia rengiasi labai rimtai.

Pirmiausia, kaip paskelbė Kinijos olimpinis komitetas, kinų sportininkams vyriausioji komunistinė valdžia iškėlė uždavinį laimėti daugiausia medalių ir aplenkti amerikiečius. Tam tikslui nuspręsta „kooperuotis“ su Rusija, kuri negali atsigauti po gėdingo pasirodymo Atėnų olimpiadoje. Kinijos olimpinio komiteto kvietimu, Pekine viešėjo Rusijos olimpinio komiteto delegacija. Kaip teigė Rusijos olimpinio komiteto prezidentas Leonidas Tiagačiovas, šį kartą kinai buvo kaip niekad atviri ir parodė rusams labai įspūdingą Pekino nacionalinį treniruočių centrą, kuriame yra devyni pagrindinių sporto šakų kompleksai – plaukimo, šuolių į vandenį, lengvosios ir sunkiosios atletikos ir t.t. Tai didžiulės, moderniausiais įrengimais aprūpintos salės, kuriose treniruojasi šimtai būsimosios Kinijos nacionalinės rinktinės sportininkų. Be to, kad pasiektų geresnių rezultatų, dar du treniruočių centrai įkurti dviejų tūkstančių metrų aukščio kalnuose. Kinijos ir Rusijos olimpiniai komitetai pasirašė susitarimą keistis treniruočių metodika. Kinai pažadėjo padėti rusams kinų medicinos priemonėmis bei vaistais, kurie stimuliuoja sportininkų organizmą.

Tokio „atvirumo“ rusams pagrindinė priežastis irgi ta pati – neleisti amerikiečių sportininkams iškovoti daugiausia medalių. Patys aukščiausieji Kinijos vadovai iškėlė šalies sportininkams pagrindinį uždavinį – užimti pirmąją vietą bendrakomandinėje įskaitoje ir iškovoti 110 medalių, iš jų 40 – aukso. Tam tikslui nuspręsta ne tik puikiai pasirodyti patiems kinų sportininkams, bet ir padėti kitiems amerikiečių konkurentams rusams. Pirmiausia – lengvosios atletikos ir plaukimo varžybose. Kaip sakė Rusijos olimpinio komiteto prezidentas L.Tiagačiovas, Kinijos sporto funkcionieriai rusų delegacijai atvirai kalbėjo, kad jokiais būdais negalima nusileisti JAV „imperialistams“. Kinijos olimpinio komiteto vadovai užtikrino rusus, kad, kinų sportininkų nesėkmės atveju, visose rungtyse kinų žiūrovai ir sportininkai palaikys rusų, o ne amerikiečių sportininkus.

Tuo tarpu Maskvos meras J.Lužkovas ir premjeras M.Fradkovas neslėpė savo nusivylimo, jog Rusijos sostinė nebuvo pasirinkta 2012 metų Olimpiados šeimininke. Nepaisant to, kad Maskvą tradiciškai palaikė buvęs ilgametis Tarptautinio olimpinio komiteto prezidentas Ch.A.Samarančas, tebeturintis nemažą įtaką šiame komitete. Beje, po Sovietų Sąjungos žlugimo, Rusijos ir Vakarų žiniasklaidoje buvo daug skelbiama, kad Ch.A.Samarančas ilgus metus buvo SSRS KGB žmogus ir rezidentas.

Petras Katinas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija