"XXI amžiaus" priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. spalio 12 d., Nr. 18 (111)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Australijoje bus griežti antiteroristiniai įstatymai

Australijoje netrukus bus priimti nauji griežtesni kovą su terorizmu reglamentuojantys įstatymai. Tai paaiškėjo po valstijų ir teritorijų vadovų susitikimo, kai jie pritarė ministro pirmininko Džono Hovardo plataus masto pasiūlymams dėl saugumo stiprinimo. Anot Dž.Hovardo, naujieji įstatymai, leidžiantys iki 48 val. nepateikus kaltinimų areštuoti įtariamuosius ir naudoti elektroninius sekimo įrenginius, yra būtini kovojant „nepaprastomis aplinkybėmis“.

„Gyvename labai pavojingomis, pasikeitusiomis ir grėsmingomis sąlygomis, todėl būtinas stiprus ir visapusiškas atsakas. Manau, kad reikia visų šių priemonių“, – spaudos konferencijoje Kanberoje sakė Dž.Hovardas po regionų vadovų susitikimo terorizmo klausimais. Dž.Hovardas taip pat atskleidė planus Australijos federalinei policijai skirti 20 milijonų Australijos dolerių (apie 43, 5 mln. litų) cheminių, biologinių, radioaktyvių ir branduolinių medžiagų paieškos įrangai įsigyti.

Naujas teisinis reglamentavimas bus priimtas po liepos 7 dienos išpuolių Londono transporto sistemoje peržiūrėjus antiteroristinius įstatymus.

Artima JAV sąjungininke laikoma Australija, kurios kariai dislokuoti Irake ir Afganistane, nuolat stiprino saugumą ir antiteroristinius įstatymus po 2001 m. rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose. Taikos metu Australijoje iki šiol nebuvo įvykdytas joks didelis išpuolis, tačiau 88 australai buvo tarp 202 žmonių, žuvusių per 2002 m. sprogdinimus Balyje. Dešimt Indonezijos gyventojų žuvo 2004 metų rugsėjo 9 d. savižudžiui susisprogdinus prie Australijos ambasados Džakartoje. Balyje per naujus išpuolius, įvykusius prieš porą savaičių, žuvo mažiausiai 26 žmonės. Prieš trejus metus taikytasi į klubų gerbėjus, šįkart - į taikiai vakarieniaujančias šeimas. Kaip visada, daugiausia žuvo indoneziečių, nors taikytasi į užsienio turistus.

Dž.Hovardas spėjo, kad tikrasis Balio teroristų taikinys - demokratija ir Vakarai. JI ir „Al Qaeda“ taip pat mielai eskaluoja idėją apie pasaulinį konfliktą.

Planuojama, kad dabartinius teisės aktus, reglamentuojančius kurstymą maištauti, pakeis naujas įstatymas, kuriame nusikaltimu bus įvardytos tokios veikos kaip smurto kurstymas prieš visuomenę ar prieš užsienyje tarnaujančius karius arba Australijos priešų rėmimas. Dž.Hovardas sutiko su valstijų ir teritorijų vadovų reikalavimu peržiūrėti naujuosius įstatymus, kuriuos smerkia žmogaus teisių gynėjai, po penkerių metų, be to, numatyta išlyga, kad jie turės būti iš naujo patvirtinti po dešimt metų. Visoms šešioms Australijos valstijoms ir dviem teritorijoms vadovauja centro kairiojo spektro Darbo partija, kuri federaliniu lygiu yra Dž.Hovardo dešinės pakraipos liberalų-nacionalistų koalicijos opozicijoje.

Regionų vadovai taip pat sutiko sustiprinti pilietybės įstatymus. Įsigaliojus naujam reglamentavimui, imigrantai, prieš gaudami teisę įgyti Australijos pilietybę, šalyje turės būti išgyvenę ne dvejus, o trejus metus. Be to, policijai suteikta daugiau įgaliojimų sustabdyti ir apieškoti žmones. Nusikaltimu taip pat bus įvardytas bet kokio bagažo palikimas oro uoste be priežiūros.

Pagal Reuters-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija