„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. spalio 26 d., Nr. 19 (112)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuva – sėkmingų reformų įgyvendinimo pavyzdys

JAV Atstovų rūmų delegacija Lietuvos
Seime (iš kairės): JAV Kongreso narys
Džonas Šimkus, JAV parlamentarų
delegacijos vadovas Džimas Koulbis
ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas
Olgos Posaškovos (ELTA) nuotrauka

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, Seime priėmęs JAV Atstovų rūmų delegaciją, kuriai vadovavo Respublikonų partijos narys Džimis Koulbis, uždarame susitikime aptarė Lietuvos ir Jungtinių Valstijų dvišalio bendradarbiavimo klausimus, narystės Europos Sąjungoje ir NATO aktualijas. Susitikime taip pat apsikeista nuomonėmis apie demokratinių procesų perspektyvas Baltarusijoje. Anot Seimo Pirmininko sekretoriato pranešimo, JAV parlamentarai palankiai įvertino Lietuvos pasiektus demokratinius bei ekonominius pokyčius. Savo ruožtu A.Paulauskas pažymėjo, jog JAV parama Lietuvai yra „ypač svarbi“ plėtojant demokratinius procesus, vykdant ekonomines reformas bei užtikrinant didesnes saugumo garantijas.

Dž. Koulbis, visų Kongreso narių vardu padėkojęs Seimo Pirmininkui už galimybę apsilankyti Lietuvoje, akcentavo, jog susitikimo su Lietuvos politikais metu labai svarbios buvo diskusijos apie demokratinius procesus Baltarusijoje. „Daug dėmesio skyrėme artėjantiems prezidento rinkimams Baltarusijoje. Tiek Lietuva, tiek JAV siekia, kad šios valstybės žmonės galėtų naudotis demokratinėmis procedūromis rinkdami savo politinius lyderius. Mes tikime, jog tai Baltarusijoje yra įmanoma“, – teigė JAV parlamentaras. Žurnalistų paklaustas, kada, jo manymu, Lietuva galės naudotis beviziu režimu į JAV, Dž. Koulbis atsakė, jog „mes labai norėtume, kad Lietuva naudotųsi beviziu režimu“, tačiau prognozuoti, kada tiksliai tai galėtų įvykti, nedrįso.

Norint prisijungti prie Vizų atsisakymo programos, Lietuvai teks pasiekti, kad sumažėtų jų piliečių, pažeidžiančių dabartinį vizų režimą, t. y. negrįžtančių namo pasibaigus jų turistinės vizos į JAV galiojimo laikui.

JAV ambasados skaičiavimu, maždaug 40 proc. pastaraisiais metais turistinę vizą gavusių Lietuvos piliečių negrįžo numatytu laiku. Norint šaliai taikyti Vizų atsisakymo programą, šis skaičius turi būti dvidešimt kartų mažesnis.

JAV Kongreso delegacijos vizito Lietuvoje tikslas – skatinti demokratijos plėtrą šiame Europos regione, aptarti JAV paramą NATO sąjungininkių vykdomoms programoms bei Lietuvos indėlį į pasaulinę kovą su terorizmu.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija