„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. lapkričio 30 d., Nr. 21 (114)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

ES ragina skatinti gyventojų daugiakalbystę

Europos Komisija paragino ES šalis skatinti daugiakalbystę tarp gyventojų ir pagerinti užsienio kalbų mokymą, nes, anot jos, „kuo daugiau kalbų moki, tuo didesnis žmogus esi“. Toks provokuojantis šūkis pasirinktas kampanijai, kuri skirta pagilinti europiečių kalbų žinias, padidinti jų galimybes keliauti po kitas šalis ir jose dirbti, nes svetimų kalbų mokėjimas turi būti visų ES piliečių trokštamas dalykas.

Šalių vyriausybės taip pat turėtų užtikrinti tinkamą užsienio kalbų mokymą jau žemesnėse klasėse ir daugiau dalykų mokyklose mokyti užsienio kalbomis, teigė Europos Komisija. Nuo pat žemesnių klasių mokyklose turėtų būti mokoma mažiausiai dviejų užsienio kalbų.

„Kalbos išmoko mus būti žmonėmis, o Europos kalbų įvairovė ir yra jos tapatybės esmė“, – teigė ES švietimo, kultūros ir daugiakalbystės komisaras Janas Figelis, kilęs iš Slovakijos.

Kalbų mokėjimas yra labai naudinga patirtis kiekvienam ES gyventojui, teigė Komisija, pridurdama, kad ji kasmet skiria 30 mln. eurų kalbų mokymo programoms. Darbuotojų mobilumas ir Europos ekonomikos supratimas labai priklauso nuo užsienio kalbų mokėjimo, pridūrė Europos Komisija.

Praėjusių metų gegužės mėnesį bendrijai pasipildžius dešimčia naujų narių, oficialių ES kalbų skaičius išaugo iki 20-ies.

Anglų kalba yra populiariausia antroji kalba tarp europiečių, ja gali susikalbėti maždaug 34 proc. ES piliečių. Antroji bei trečioji pagal populiarumą yra vokiečių ir prancūzų kalbos, kurias atitinkamai moka 12 ir 11 proc. gyventojų, rodo neseniai atliktos apklausos duomenys.

Komisija taip pat pranešė įkūrusi naują interneto svetainę – http://europa.eu.int/languages, kuriame bus skelbiama ES strategija skatinti kalbų mokymą ir kalbų įvairovę.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija