„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2005 m. lapkričio 30 d., Nr. 21 (114)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Okupacinės armijos ir Alacho pagalba…

Balsavimo apylinkes saugojo
okupacinės armijos kariai
EPA-ELTA nuotrauka

Praėjusį sekmadienį įvykusius okupuotos Čečėnijos „parlamento“ rinkimus viso pasaulio informacijos agentūros pavadino farsu. Tai buvo aišku iš anksto, todėl Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija (ESBO), ES net neatsiuntė savo stebėtojų stebėti šio spektaklio, Kremliaus paskelbto „istoriniu“.

Jau vidurdienį faktiškas Čečėnijos šeimininkas vicepremjeras Ramzanas Kadyrovas paskelbė, jog rinkimai įvyko, nes rinkėjų skaičius viršijo numatytą minimalią rinkėjų dalyvavimo balsavime ribą – 25 proc. R.Kadyrovas pareiškė, jog žmonių aktyvumas labai didelis, balsuojama pakiliai, su dainomis ir šokiais. Tuos šokius bei dainas transliavo ir Kremliaus kontroliuojami Maskvos televizijų kanalai. Tačiau iš transliacijų buvo aiškiai matyti, jog šokantieji apsupti iki dantų ginkluotų Rusijos okupacinės armijos kareivių būrių. Apskritai rinkimų dieną Čečėnija priminė nepaprastosios apsiausties stovio šalį: dar labiau buvo padidinti vadinamųjų blokavimo postų skaičiai, ant sugriautų namų stogų budėjo snaiperiai ir kulkosvaidžiais ginkluoti rusų kariškiai.

R.Kadyrovas, dar net nepaskelbus oficialių „rinkimų“ rezultatų, pareiškė, kad Alacho pagalba rinkimuose dalyvavo 70 proc. Čečėnijos gyventojų. Tiesa, nepaminėjo, jog į balsavimo apylinkes rikiuote buvo varomi tūkstančiai okupacinės armijos karių. Netgi tarp kandidatų į Čečėnijos 58 deputatų „parlamentą“ buvo okupacinės armijos karininkų. Kaip ir buvo tikėtasi, oficialiai paskelbta, jog už Rusijos prezidento V.Putino partiją „Jedinnaja Rossija“ balsavo per 60 proc. balsavime dalyvavusių rinkėjų, už Rusijos komunistų partijos kandidatus – 10 proc. Keli procentai neva balsavo ir už Rusijos dešiniųjų jėgų sąjungos kandidatus. Taigi buvo suvaidintas dar vienas politinis farsas, nuo kurio nei Čečėnijoje, nei visame Šiaurės Kaukaze niekas nepasikeis.

Tuo tarpu Europos Tarybos atstovai pareiškė, kad rinkimai Čečėnijoje nebuvo laisvi. „Baimės ir bauginimų atmosferoje negalima surengti laisvų rinkimų“, – sakė Vokietijos parlamentaras Rudolfas Bindigas. Jis taip pat pažymėjo, kad sekmadienį vykę rinkimai buvo svarbus įvykis. Čečėnai po dešimtmetį vykusio konflikto yra pavargę ir išsekę, tačiau „dalyvavo rinkimuose ir pareiškė savo valią“. Šveicarijos parlamentaras Andreasas Grosas, Europos Tarybai rengęs ataskaitą apie padėtį Čečėnijoje, pažymėjo, jog tikroji valdžia šioje Rusijos dalyje priklauso ne valstybės institucijoms. Jis paragino atkreipti dėmesį į Vladimiro Putino remiamą premjero pavaduotoją R. Kadyrovą, kuris vadovauja apie 5 tūkst. ginkluotų vyrų, kaltinamų žmogžudystėmis ir žmonių grobimais respublikoje.

P.K.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija