„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. kovo 8 d., Nr. 5 (121)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Dėl tebesitęsiančio siaubo Čečėnijoje

Tarptautinės konferencijos „Kuo mes tampame Rusijos kare prieš Čečėniją?“, įvykusios 2006 m. vasario 24 d. Vilniuje, dalyvių kreipimasis

P. Josep Borrell Fontelles,

Europos Parlamento Pirmininkui

P. René van Der Linden,

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos Prezidentui

P. Karel de Gucht,

ESBO Pirmininkui

Kreipiamės į Jus vardan išminties ir istorinio teisingumo atlikti veiksmus, kurie priklauso Jūsų institucijoms pagal teisę ir pareigą.

Dėl didžiųjų valstybių vadovų ir tarptautinių organizacijų mentaliteto moralinės krizės šiandien Europoje Čečėnijos atžvilgiu klesti nemoralios ir nehumaniškos politikos, vienašališkai vykdomos Rusijos vadovybės, veiksmai. Tai skatina nenumatomų pasekmių eskalaciją, pavojingą visiems.

Manome:

1. Apie Čečėniją kalbama tik kaip apie „žmogaus teises“ ir tuo stengiamasi sušvelninti ten egzistuojančių baudžiamųjų Rusijos kariuomenės ir marionetinės vietinės valdžios teroro akcijų mastą – prievartą, žmonių grobimus ir žudymus.

2. Negarantuojant žmogaus teisės į gyvybę nėra prasmės kalbėti apie bet kokias žmogaus teises.

3. Rusija savo klastą ir žiaurumo pateisinimą kolonijiniame kare prieš čečėnų tautą bando pridengti čečėnų „tarptautinio terorizmo“ mitu.

4. JTO Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto (1966-12-16) 1 ir 50 straipsniai deklaruoja tautos apsisprendimo teisę, kurią Rusija čečėnų tautai paneigia.

5. Vietoj to Rusija pasaulio visuomenės apgaulei Čečėnijoje imituoja referendumus ir rinkimus ir tuo demonstruoja pasityčiojimą iš teisės. Jeigu pačioje Rusijoje yra autoritarinis valdymas ir demokratijos smaugimas, tai kalbėti Čečėnijoje apie demokratiją yra kruvina parodija ir priekaištas Europos garbei ir sąžinei, leidžiančiai Rusijai elgtis paminant elementarias XXI amžiaus elgesio normas.

Prašome Jūsų inicijuoti konferenciją, dalyvaujant Europos politikams, intelektualams, įvairių konfesijų dvasininkams aptarti čečėnų tautos padėtį, teises ir likimą.

Konferencijos pirmininkai:

Rytas Kupčinskas,
Lietuvos parlamento narys

Petras Gražulis,
Lietuvos parlamento narys

Algirdas Endriukaitis,
Tarptautinės parlamentarų grupės
Čečėnijos problemoms generalinis sekretorius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija