„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. birželio 7 d., Nr. 10 (126)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Pavojingas susigiedojimas

Neseniai Austrijos, pirmininkaujančios ES, sostinėje įvykęs Europos ir Pietų Amerikos lyderių aukščiausiojo lygio susitikimas, anot daugelio pasaulio politikos specialistų, buvo dar viena antiamerikietiškos psichozės akcija. Aišku, šis renginys labiausiai pradžiugino Maskvą ir Europos kairiuosius, įvairaus plauko komunistus. Imta net kalbėti apie naują „antiimperialistinę ir antikapitalistinę revoliuciją“. Tarsi demonstruojant tos revoliucijos pradžią, Vienos gatves užtvindė tūkstančiai komunistų, socialistų, anarchistų ir šiaip avantiūristų, atvykusių iš viso pasaulio. Europos kairiųjų laikraščiai citavo vieno tokio „revoliucionieriaus“ iš Pietų Amerikos žodžius: „Aš atvykau čia, kad garsiai pareikščiau visiems: būtina sustabdyti kapitalizmą. Jie niokoja indėnų žemes ir naikina juos“. Mat pusiau beraštis Bolivijos prezidentas Evo Moralesas ir yra tas „naikinamas“ indėnas. O naujieji revoliucionieriai, skelbiantys Markso, Lenino, Stalino, Mao Czeduno, Kim Ir Seno ir buvusių Kambodžos tautos žudikų „raudonųjų khmerų“ idėjas, Venesuelos ir Bolivijos prezidentai Ugo Čavesas ir E.Moralesas tiesiog maudėsi šlovės spinduliuose. Ir maudėsi ne kur nors Maskvoje, Pekine ar Pchenjane, o pačiame demokratinės Europos centre Vienoje.

Europos vadovai vos neapsikabinę fotografavosi su šiais naujųjų raudonųjų bacilų nešėjais. Europos komunistų ir neokomunistų akyse U.Čavesas ir E.Moralesas yra senstančio Kubos „komandantės“ Fidelio Kastro reikalo tęsėjai ir jo pamaina. Jų populiarumas auga kaip ant mielių. Nežinia, kaip reagavo demokratinės Prancūzijos prezidentas Žakas Širakas, klausydamasis Vienoje, kaip Venesuelos prezidentas U.Čavesas kurstė raudonosios revoliucijos laužą respektabilių Europos lyderių akivaizdoje. „Artėja Amerikos imperijos pražūtis ir gėdingas galas. Kaip sakė Mao Czedunas, amerikiečių imperija padaryta iš popieriaus. Mes suplėšysime tą popierių ir išmesime į šiukšlyną!“, – šaukė U.Čavesas. Vertindamas ES ir Pietų Amerikos lyderių susitikimą Bolivijos prezidentas E.Moralesas pasigyrė, kad jis atskleidęs „tamsiųjų Europos jėgų“ sąmokslą supykdyti jį su dar vienu Pietų Amerikos „revoliucionieriumi“ Brazilijos prezidentu Lula da Silva. „Kai kurie Europos lyderiai bandė sukelti konfliktą tarp manęs ir mūsų brolio Lulos, sukiršinti su broliška brazilų tauta. Jiems nepavyko to padaryti. Bolivija ir Brazilija liko geriausi bičiuliai“, – užtikrino E.Moralesas.

O Venesuelos „gelbėtojas“ U.Čavesas europiečiams kolegoms papasakojo apie neseniai Havanoje pasirašytą Venesuelos, Bolivijos ir Kubos vadinamąjį ekonominį paktą. Keistas tas dokumentas, nes jame daugiausia kalbama tik apie prekybą narkotikais, kokos augalais ir šio narkotinio augalo, kuriame yra apie 1,5 proc. kokaino, importą iš „broliškosios“ Bolivijos. Iki šiol amerikiečiai, siekdami sumažinti kokos plantacijas, mokėjo Bolivijai didžiules dotacijas, nes narkotikų mafija iš kokos lapų gamina kokainą. Tačiau Bolivijos prezidentas E.Moralesas teigė, kad koka yra vietinių indėnų vos ne gyvybės palaikymo ir energijos šaltinis. Taigi nuo šiol Venesuela ir Kuba pradeda Bolivijos kokos importą.

Į paskutinį Europos ir Pietų Amerikos lyderių susitikimo posėdį Venesuelos prezidentas U.Čavesas atėjo demonstratyviai apsivilkęs raudonus marškinius ir atsiraitęs rankoves rėžė kalbą gindamas Irano ajatolų branduolines ambicijas, kai buvo svarstomas branduolinių ginklų ir technologijų platinimo klausimas ir iš to kylanti grėsmė pasaulio taikai ir saugumui. Mat paskutiniuoju metu pasirodė pranešimų, kad daug naftos turinti Venesuela, atėjus valdyti revoliucionieriui ir Kubos diktatoriaus F.Kastro bičiuliui U.Čavesui, rengiasi pasekti karingųjų Irano mulų pavyzdžiu ir „taikiais tikslais“ sodrinti uraną. „Mums nereikalinga atominė bomba. Mes patys esame atominė bomba, kuri nušluos Amerikos imperializmą“, – pareiškė U.Čavesas. Įdomu, kad po šio pareiškimo Stalino, Mao Czeduno ir Kastro sekėjas susilaukė demokratinės Europos lyderių plojimų.

Venesuelos prezidentas gali švaistytis tokiais ir panašiais pareiškimais pirmiausia todėl, kad jaučia tvirtą Maskvos bei Pekino paramą. Pirmiausia, žinoma, Maskvos. Štai šiomis dienomis Rusijos vicepremjeras ir gynybos ministras Sergejus Ivanovas pareiškė, kad Venesuelai bus parduota daug lengvųjų ginklų. Pirmiausia garsiųjų kalašnikovo automatų, kulkosvaidžių ir kitų. Pagal anksčiau pasirašytą Rusijos ir Venesuelos susitarimą Rusija parduos Venesuelai per 100 tūkst. kalašnikovo automatų. Ar toje sutartyje nėra numatyta ir kitų ginklų tiekimo, nutylima. S.Ivanovas pasigyrė, kad siekiančiam pasigaminti branduolinį ginklą Iranui Rusija parduos zenitinius raketinius kompleksus „Top-M1“. „Sutartis bus įvykdyta“, – teigė S.Ivanovas. Be to, Rusijos gynybos ministras reikšmingai pridūrė, jog Rusija toliau tęs glaudų bendradarbiavimą su Venesuela karinės technikos srityje.

Taigi Maskva vėl atnaujino visokeriopą paramą „pažangiems“ režimams. Nesvarbu, kad visi žino, jog Iranas, o dabar ir Venesuela beveik atvirai remia pasaulio teroristines grupuotes.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija