„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. liepos 19 d., Nr. 12 (128)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Rusijos piliečiai bijo NATO

Didžioji dauguma Rusijos gyventojų - 60 proc. - mano, kad NATO narės neturi pagrindo bijoti kokių nors nedraugiškų akcijų iš Rusijos pusės, bet tuo pat metu maždaug tiek pat teigia, jog Rusija turi pagrindo privengti NATO šalių.

Panašūs jausmai būdingi ir amerikiečiams. Tų, kurie mano, jog Vakarų šalys - NATO narės turi pagrindo bijoti Rusijos, yra šiek tiek daugiau nei tų, kurie teigia, kad Rusija turi dėl ko bijoti NATO šalių (atitinkamai 46 ir 39 proc.).

Tokie rezultatai gauti surengus bendrą Rusijos (1600 žmonių) ir Amerikos (1059 žmonių) gyventojų apklausą. Apiejų šalių piliečių nuomone domėjosi Jurijaus Levados analitinio centro Rusijoje ir JAV „The World Public Opinion.org“ sociologai.

Panašiai mąsto ir Rusijos oficialūs asmenys. Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas ir gynybos ministras Sergejus Ivanovas. Kaip šeštadienį Sankt Peterburge vykusioje spaudos konferencijoje pareiškė Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas ir gynybos ministras Sergejus Ivanovas, Rusijai kelia nerimą galima tolesnė NATO plėtra, o Rusija esą visą laiką buvo taikinga. “Mes ne visiškai suprantame, kodėl NATO reikia plėsti savo gretas priimant šalis, kurios tiesiogiai ribojasi su mūsų valstybe, kadangi šių dienų iššūkiai ir grėsmės nekyla iš Rusijos pusės”, - sakė vicepremjeras, kartu pridurdamas, kad “šie iššūkiai yra išsidėstę regionuose, kurie yra toli nuo mūsų teritorijų”. Bet S.Ivanovas pripažino, kad kiekviena valstybė turi pati nuspręsti - stoti ar nestoti į NATO, jos privalo ir sugeba savarankiškai nuspręsti, kokiais būdais dar efektyviau užtikrinti savo saugumą.

Iš kitos pusės, gynybos ministras priminė, kad nereikėtų galvoti apie atskirą NVS saugumo politiką: “Mes turime savų interesų saugumo srityje, ypač Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) teritorijoje, ir atvirai sakome tai mūsų partneriams (NATO)”.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija