„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. rugsėjo 13 d., Nr. 15 (131)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Minimos rugsėjo 11-osios metinės

Prieš penkerius metus, 2001 m. rugsėjo 11-ąją, žuvo beveik 3000 žmonių, kai du su „Al Qaeda“ siejamų savižudžių užgrobti lėktuvai įsirėžė į Pasaulio prekybos centro dangoraižius Niujorke, trečias krito ant Pentagono, o ketvirtasis, kaip spėjama, nutaikytas į Baltuosius rūmus, sudužo Pensilvanijos laukuose. Rugsėjo 11-osios įvykius tyrusi komisija nustatė, jog viena iš svarbių priežasčių, neleidusių užkirsti kelio terorui, buvo bloga JAV saugumo tarnybų koordinacija. Metinių išvakarėse kalbėjusi JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais teigė, jog dabar JAV saugesnės negu prieš penkerius metus, bet „dar nėra tikrai saugios“.

JAV prezidentas Džordžas Bušas sekmadienį, penktųjų rugsėjo 11-osios atakų metinių išvakarėse, apsilankė toje Niujorko vietoje, kur stovėjo per atakas sugriuvę Pasaulio prekybos centro dangoraižiai dvyniai, ir sakė, kad niekada nepamirš tos dienos pamokų. Dž.Bušas ir jo žmona Laura padėjo vainikus Epicentru vadinamoje vietoje, dalyvavo netoliese vykusiose pamaldose su savo artimųjų rugsėjo 11-ąją netekusiais žmonėmis, o paskui gaisrinėje netoli Epicentro spaudė rankas ugniagesiams. „Dar yra priešų, kuriems patiktų vėl padaryti tokią žalą. Tad rytoj taip pat yra apsisprendimo atnaujinimo diena”, - sakė prezidentas.

Dieną prieš tai, šeštadienį, Dž.Bušas patikino amerikiečius, kad JAV ir toliau nepaliaujamai persekios galimus teroristus tam, kad būtų išvengta naujų išpuolių. Likus porai dienų iki penktųjų rugsėjo 11-osios metinių, prezidentas, kreipdamasis per radiją, kalbėjo, kad jo administracijos pastangų dėka šalis tapo saugesnė. “Amerika vis dar susiduria su ryžtingai nusiteikusiu priešu, - kalbėjo prezidentas. - Mes turime tų ekstremistų žodžius priimti rimtai ir ryžtingai veikti, kad neleistume jiems įgyvendinti savo blogų tikslų”.

Dž.Bušas pastarosiomis dienomis pasakė ne vieną kalbą, paaiškindamas savo politiką, kurios buvo imtasi pasaulinės kovos su terorizmu vardu. Tebesitęsiančios kovos ir JAV karių netektys Afganistane bei Irake smarkiai pakenkė jo populiarumo reitingams ir tai gali tapti pagrindiniu rūpesčiu lapkritį įvyksiančiuose nacionaliniuose Kongreso rinkimuose, kurie nulems, ar respublikonai ir toliau vadovaus Kongresui.

Kreipdamasis per radiją Dž.Bušas informavo apie savo sprendimą teisti JAV teisėsaugos rankose atsidūrusius keturiolika pagrindinių „Al Qaedos” veikėjų karo tribunoluose. Anksčiau, trečiadienį, Dž.Bušas sakė, kad visi 14 asmenų, tarp jų ir Chalidas Šeichas Mohamedas, kuris laikomas vienu iš rugsėjo 11-osios išpuolių organizatorių, neseniai buvo pervežti iš Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimų užsienyje į JAV kalėjimą Gvantanamo bazėje, Kuboje. Tai pirmas kartas, kai Dž.Bušas pripažino egzistuojant slaptuosius kalėjimus, kuriuose, pasak, kai kurių pranešimų, CŽV naudoja ekstremalius tardymo metodus, tarp jų ir kankinimą. Tačiau Dž.Bušas sakė, kad visi 14 kalinių atskleidė tam tikros informacijos, kuri padėjo užkirsti kelią naujoms atakoms, ir neigė, kad kaliniai buvo kankinami.

Kalbėdamas šeštadienį Dž.Bušas dar kartą paragino Kongresą suteikti jam įgaliojimus teisti Gvantanamo kalinius karo tribunoluose. “Kai tik Kongresas duos leidimą šioms karo komisijoms, mes iškart patrauksime visus šiuos asmenis baudžiamojon atsakomybėn ir pasiųsime aiškų ženklą tiems, kurie žudo amerikiečius: nesvarbu, kad ir kiek tai užtruks, mes jus rasime ir atiduosime teisingumui”, - sakė Dž.Bušas. Prezidentas patikino, kad žvalgybos programa, kurioje dalyvauja sulaikyti „Al Qaedos” nariai, “yra neįkainojama amerikiečių ir jų sąjungininkų saugumo prasme”. Pasak jo, jeigu nebūtų šios programos, „Al Qaeda” tikrai būtų sėkmingai įgyvendinusi dar daugiau atakų prieš Jungtines Valstijas.

Tuo tarpu paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad 69 proc. apklaustų niujorkiečių „labai nerimauja“ dėl kitos atakos. Tai tik keliais procentais mažiau negu 2001 metų spalį, kai tokių niujorkiečių buvo 74 proc. Iš 838 apklaustų suaugusiųjų beveik vienas trečdalis teigė apie rugsėjo 11-ąją pagalvojantys kasdien. Beveik vienas trečdalis prisipažino vis dar negalintis sugrįžti į tokią kasdienybę, kokia buvo prieš rugsėjo 11-ąją, ir vis dar jaučiantis atakų, per kurias sugriuvus Pasaulio prekybos centrui žuvo 2 759 žmonės, pasekmes.

Atskiras tyrimas parodė, kad už Niujorko ribų atakų baimė yra ne tokia didelė ir asmeniška. Tik 22 proc. nacionalinės apklausos respondentų teigė “labai nerimaujantys” dėl atakų savo miestuose - tai mažiau negu prieš penkerius metus, kai tokie amerikiečiai sudarė 39 proc. 75 proc. apklaustųjų taip pat tvirtino, kad jų gyvenimas sugrįžo į normalias vėžes.

72 proc. niujorkiečių sakė, kad vyriausybė galėtų labiau pasistengti, kad apsaugotų Jungtines Valstijas nuo panašių teroro aktų ateityje. Nacionalinėje apklausoje taip manė 58 proc. Keturi iš dešimties Niujorko gyventojų taip pat sakė, kad nuo 2001 metų terorizmo grėsmė išaugo, o 81 proc. buvo įsitikinę, kad amerikiečiai visada turės gyventi su baime.

Dauguma amerikiečių mano, kad vadinamajame kare su terorizmu nugalėtojų nėra, o penktadalis – jog laimi teroristai. Labiausiai amerikiečiai bijo biologinio ir cheminio ginklo panaudojimo – daugumos nuomone, JAV tokiems teroro aktams nėra pakankamai pasirengusios.

Kaip atsakas į amerikiečių susirūpinimą terorizmo pavojui metinių išvakarėse pasirodė 92 minučių trukmės vaizdajuostė. Jos ištraukas ketvirtadienį parodė televizija „al Džazyra“.Vienas vyrų, nukreipusių į Pasaulio prekybos centrą antrąjį lėktuvą, pareiškė: “O, Dieve, paliek džihado (šventojo karo) medį mūsų krauju. O, Dieve, priimk mus kaip kankinius. /.../ Sakau Amerikai: jei ji nori, kad jos armija ir žmonės būtų saugūs, ji turi išvesti visas savo pajėgas iš musulmonų žemės ... Priešingu atveju ji turėtų rengti karstus ir didelius kapus”. Sumontuotoje vaizdo medžiagoje degančių dangoraižių dvynių ir tą pačią dieną atakuoto Pentagono vaizdai panaudoti kaip fonas. Joje O.bin Ladenas atakų vykdytojų lyderiams sako: “Įkalbėkite save kankinystės operacijoms, smarkiai save drąsinkite. Iš pradžių būsite nepripratę prie šios minties ir manysite, kad tai sunku”. Vaizdajuostėje matyti kovos menų besimokantys ir su O.bin Ladenu besikalbantys atakų vykdytojai. Tas susitikimas tikriausiai buvo skirtas suplanuoti 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakoms, po kurių Jungtinės Valstijos pradėjo savo karą su teroru.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija