„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. rugsėjo 13 d., Nr. 15 (131)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Penkeri metai po tragedijos

Petras KATINAS

Visas pasaulis mini tragiškąsias rugsėjo 11-osios penktąsias metines. Tą 2001 metų dieną islamistų teroristai įvykdė patį didžiausią ir kruviniausią aktą, susprogdindami Niujorke du dangoraižius dvynius, kuriuose buvo įsikūręs Pasaulio prekybos centras. Šiame centre dirbo apie 700 kompanijų su 50 tūkstančių žmonių. Teroristinio išpuolio metu žuvo per tris tūkstančius žmonių.

Šis teroro aktas, kurį, kaip iki šiol teigiama, įvykdė teroristinė „Al Qaedos“ organizacija, sukėlė JAV karines operacijas Afganistane ir Irake. Tačiau galingiausia pasaulio armija, kaip rodo vėlesni įvykiai, nepajėgė sunaikinti terorizmo židinių. Vietoje to, Afganistane atgimstantis radikalusis „Talibanas“ kaunasi su NATO pajėgomis, surengdamas netikėtus išpuolius. Panaši situacija ir Irake. „Hizbollah“, puolusi Izraelį raketomis iš Libano teritorijos, nepaisant JT taikdarių pradėtos misijos, net negalvoja trauktis. O „Al Qaeda“ internete skelbia, kad rugsėjo 11-oji tebuvo tiktai įžanga, ir netrukus bus surengti dar ne tokie teroro išpuoliai, prieš kuriuos nublanks rugsėjo 11-oji. „Al Qaeda“ žada būsimuosiuose išpuoliuose panaudoti radiologinį ginklą. Kaip rašo JAV laikraščio „Los Angeles Times“ politikos apžvalgininkas Ričardas Betsas, tokia taktika kartu su teroristų mirtininkų fenomenu, gali paversti islamistų teroristus rimčiausiais ne tik JAV bei jos sąjungininkų, bet ir pasaulio priešais. Pati JAV valstybės sekretorė Kondoliza Rais, kalbėdama apie rugsėjo 11-osios penktąsias metines, pripažino, kad JAV tapo saugesnės. Tačiau pripažino ir tai, kad terorizmo pavojus dar neišnyko. Iš tiesų, kaip pabrėžė R.Betsas, JAV, jau išleidusi operacijoms Afganistane ir Irake daugiau kaip 200 milijardų dolerių, nepasiekė reikiamų rezultatų ir ilgam įklimpo. JAV prezidento Džordžo Bušo politikos linija, pagal kurią energingi veiksmai Irake ar Afganistane esą yra patikimiausias būdas pažaboti terorizmą, rodė greičiau atvirkštinius rezultatus. Ši Baltųjų rūmų politika nuteikė prieš JAV daugumą musulmonų ir įtraukė į teroristų gretas kur kas daugiau islamistų fanatikų, jog dalies „Al Qaedos“ vadeivų sunaikinimas ar suėmimas nieko nepakeitė.

Su „Los Angeles Times“ politikos apžvalgininko R.Betso pozicija sutinka vis daugiau amerikiečių politikų. Dabar būtina nedelsiant visa jėgas nukreipti ne tik prieš „Al Qaedą“, bet ir kitas radikalių islamistų grupuotes. „Jeigu mes vėl būsime priversti įsiveržti į kokią nors šalį, kaip į Afganistaną ar Iraką po rugsėjo 11-osios, būtina tas karines akcijas derinti ne tik su ginkluotųjų pajėgų galia, bet ir nepagailėti milijardų vietinių gyventojų pagalbai, kad jie bent jau nepapildytų teroristų gretų“, – teigia R.Betsas. Tačiau netrūksta ir tokių politikų bei politologų, kurie konstatuoja, kad supervalstybės, tokios kaip JAV ir Rusija, jau tampa bejėgės kovoje su vis augančiu terorizmu.

Šiaip ar taip, pasaulis atsidūrė labai pavojingoje situacijoje. Pasak vieno JAV senatoriaus, vienoks pasaulis buvo iki rugsėjo 11-osios, ir tapo visiškai kitoks po šios tragiškos datos. Ši tragedija pakeitė ne tik daugelio amerikiečių, bet ir kitų šalių gyventojų mąstymą. Vis labiau suvokiama, jog pasaulis darosi vis nesaugesnis, ir būtina imtis atsakingų ir ryžtingų veiksmų, kad islamistų pradėtas „džihadas“ (šventasis karas) nevirstų visuotine tragedija, prieš kurią net rugsėjo 11-oji atrodytų tiktai tos tragedijos uvertiūra.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija