„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. rugsėjo 13 d., Nr. 15 (131)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

„Katiušos“, „Vampyrai“ ir kiti rusiški žaisliukai

Po lyg ir pasibaigusio Izraelio bei „Hizbollah“ karinio konflikto Libane, sukrėtusio visą pasaulį, vis labiau ryškėja, kad „Hizbollah“ smogikų trimituojama „pergalė“ prieš sionistus neapsiėjo be Rusijos, vėl bandančios eiti Sovietų Sąjungos pėdomis, įsikišimo. Iš tiesų per Izraelio ir „Hizbollah“ susirėmimus, remiantis Libano vyriausybės atstovų ir vietinės žiniasklaidos pranešimais, Izraelio armija Pietų Libane neteko beveik trisdešimties tankų „Merkava“, kurie laikomi vienais geriausių visų armijų ginkluotėje. Tel Avivas nepatvirtino šių pranešimų, tačiau jų ir nepaneigė. Izraelio gynybos ministras Amiras Peresas kartu su vidaus saugumo ministru Ariu Dichteriu tvirtina, kad armija patyrė tokių neįprastų Izraeliui nuostolių dėl naujausių rusiškų ginklų. Tiksliau, dėl jų masinio panaudojimo gatvių mūšiuose. Tarp tų ginklų ministrai paminėjo rankinius prieštankinius granatsvaidžius „RPG 29-Vampyras“. Kaip tvirtina Izraelio žiniasklaida, remdamasi žvalgybos pareigūnų duomenimis, kažkada Rusija pardavė tokius prieštankinius granatsvaidžius Sirijai, o ji perpardavė juos arabų teroristams.

Tuo tarpu „Rossoboroneksport“, užsiimančio Rusijos ginklų eksportu, atstovai atsisakė komentuoti „Vampyrų“ – prieštankinių raketų – pardavimo Sirijai faktą. O Rusijos užsienio reikalų ministerijos aukštas pareigūnas Michailas Kamyninas tokius pranešimus pavadino „nuostabą keliančiomis insinuacijomis“. M.Kamyninas pareikalavo, kad Izraelio kariškiai pateiktų įrodymų, jog prieš Izraelio tankus buvo panaudotos rusiškos prieštankinės raketos. Kartu Maskva netiesiogiai pripažįsta, kad Sirijai tiekiami patys moderniškiausi rusiški ginklai. Tačiau kokie tai ginklai, konkrečiai nesakoma, tik teigiama, jog tai yra komercinė paslaptis. Neigdami, kad Sirija gavo ir perdavė „Hizbollah“ „Vampyrus“, labai galingą ir sugebantį sunaikinti tankus ir kitą šarvuotą techniką net keturių kilometrų atstumu ginklą, Rusijos URM atstovai kartu pripažįsta, jog Rusijos prieštankinėmis raketomis „Fagot“, „Maliutka“ ir „Konkurs“ bei panašiomis apginkluota Sirijos kariuomenė, taip pat ir „Hizbollah“, tačiau neigia, kad tiekusi Sirijai moderniausius „Vampyrus“. Rusijos laikraščio „Trud“ karinis apžvalgininkas J.Tretjakovas prasiplepėjo, kad Izraelio ministrų ir generolų sukeltas triukšmas dėl „Vampyrų“, galinčių sunaikinti pačius geriausius pasaulyje tankus „Merkava“, yra puikiausia reklama Rusijos ginkluotei.

Na, o viltys, kad taikos procesai Artimuosiuose Rytuose prasidės įvedus JT taikdarius į Libaną, dar jų net neįvedus blėsta ir jomis tiki tiktai gal vienas besiblaškantis JT generalinis sekretorius Kofis Ananas. Užsienio žurnalistai, esantys Beirute ir Damaske, vienu balsu tvirtina, kad ne tik Libane, bet ir Sirijoje kilo neregėta militaristinė isterija, o Damasko ir Beiruto gatvėse netgi „tikratikiai“ musulmonai tiesiai iš butelių maukia vietinę vynuogių degtinę (araką) šaukdami, jog Alachas tokia „pergalės“ prieš netikėlius proga neužsirūstins. Visuose taksi ir kavinėse skamba tiktai viena populiariausios dainos melodija: „Nasrala tu, Nasrala, pamilo tave Alachas“. (Šeichas Nasrala yra „Hizbollah“ lyderis, tarp radikaliųjų islamistų užgožęs netgi „Al Qaedos“ vado Osamos bin Ladeno populiarumą.)

Kad naujas karas gali kilti netrukus, pareiškė Libano armijos konsultantas britų pulkininkas Aleksandras Barzinis. Jo žodžiais tariant, reguliariajai Izraelio kariuomenei iškilo didelių problemų, kai moderniausi ginklai atsidūrė ne priešiškų arabų šalių armijų rankose, o buvo išdalyti teroristinėms grupuotėms. Pasak britų pulkininko, Izraelis savo aviacija ir tankais tris kartus triuškino arabų valstybių armijas, o Libane Izraelio kariai susidūrė su smogikais, pavertusiais tvirtovėmis kone kiekvieną namą. „Ar ilgai tęsis paliaubos? Žinoma, ne“, - sakė britų pulkininkas. „Izraelyje vis didėja nepasitenkinimas pralaimėtu karu. Sprendžiant iš visko, Olmerto vyriausybė subyrės. Jungtinių Tautų operetiniai taikdariai net nebandys nuginkluoti „Hizbollah“. Jeigu jie tai pabandytų, jų bazės būtų bemat susprogdintos. Europoje prasidės protestai, ir JT kareiviai bus išvesti. „Hizbollah“ bemat gaus naujų raketų iš Sirijos ir Irano, taip pat maišus dolerių. Juk neatsitiktinai šeichas Nasrala dabar pats populiariausias islamistų lyderis, o jo smogikų gretos auga kaip ant mielių. Todėl didžiojo kraujo praliejimo ilgai laukti neteks“, - sakė pulkininkas A.Barzinis.

Savo atvirumą demonstravo ir labai aukštas Sirijos informacijos ministerijos pareigūnas. Jo žodžiais tariant, Sirija stos į kovą su Izraeliu po metų, o gal ir gerokai anksčiau. Pasak jo, visi sirai tiesiog veržiasi į kovą. Žurnalistams priminus, kad tokiu atveju Izraelio aviacija per penkias minutes nušluos Damaską, tas pareigūnas atsakė: „Tegul sau nušluoja. Tačiau mes, Šiaurės Korėjos padedami, pagaminome tokias raketas – pirštus apsilaižysite. Kiekviena mūsų raketa gali gabenti iki pusės tonos sprogmenų, o jų pataikymo tikslumas – iki dešimties metrų. Izraelio lėktuvai pakils mūsų bombarduoti, bet nutūpti jie jau nebeturės kur, nes visi aerodromai, fabrikai ir gamyklos bei kita Izraelio infrastruktūra bus bemat sunaikinta mūsų raketų. Mes pasiųsime į Izraelį specialiuosius „Hizbollah“ būrius, kurie Izraelio miestuose surengs antrąjį Stalingradą“, - dėstė aukštas Sirijos pareigūnas. Tokio niūraus scenarijaus neatmeta ir amerikiečių kariniai specialistai bei ekspertai. Jų nuomone, jeigu Sirija, Iranas su „Hizbollah“ pagalba sukels naują karą, negalima atmesti ir branduolinio ginklo panaudojimo galimybės. Taigi Artimųjų Rytų perspektyvos gana nelinksmos ir grėsmingos.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija