„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. rugsėjo 27 d., Nr. 16 (132)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Lietuvos Respublikos pripažinimui –
15 metų

Lietuva po pusšimtį metų trukusios sovietinės okupacijos atkūrė nepriklausomybę 1990 m. kovo 11 d., tačiau užsienio valstybės Lietuvą pripažino tik po 1991 metų sausį įvykdytos sovietų agresijos ir tų pačių metų rugpjūčio mėnesį nepavykusio pučo Maskvoje. Tas pripažinimas buvo nepaprastos reikšmės įvykis Lietuvai. Vienintelė po 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo išdrįsusi oficialiai pripažinti Lietuvos Respubliką buvo mažutė Islandija. Ir tik po pusmečio, kai imperijos sostinėje laikinai nugalėjo antiimperinės jėgos, prasidėjo visuotinis Lietuvos nepriklausomybės pripažinimas. Pirmieji po islandų tai padarė mūsų artimiausieji kaimynai latviai, paskui danai, norvegai, vengrai, moldavai, prancūzai... Tik per vieną rugpjūčio 27 dieną mus pripažino dešimt valstybių. O tik per rugpjūtį – 34-ios.

Prieš 15 metų, 1991 m. rugsėjo 17 d., 18 val. 9 minutės, Lietuvos vėliava suplevėsavo Jungtinių Tautų būstinėje. Plataus masto tarptautinis pripažinimas ir įstojimas į Jungtines Tautas bei kitas regionines ir tarptautines organizacijas po žlugusio rugpjūčio pučo SSRS 1991 metais įtvirtino mūsų valstybingumą. Per šiuos penkiolika metų nepriklausomybę atgavusi Lietuva užmezgė diplomatinius santykius jau su 148 pasaulio valstybėmis ir sukūrė tvirtus pagrindus dvišaliams santykiams ir bendrai veiklai regione, Europoje ir visame pasaulyje. Lietuva sėkmingai užbaigė ilgą integravimosi etapą ir įsitvirtino Jungtinėse Tautose, Europos Sąjungoje ir NATO.

Rugsėjo 19-ąją Seime vyko iškilmingas posėdis, skirtas atkurtos Lietuvos valstybės atnaujintiems diplomatiniams santykiams su užsienio šalimis ir narystės Jungtinių Tautų Organizacijoje 15-osioms metinėms paminėti. Šiame posėdyje kalbėjo Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, Islandijos Respublikos ambasadorius Hanesas Heimisonas, Nepriklausomybės Akto signataras, pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis, Nepriklausomybės Akto signataras, Seimo narys Emanuelis Zingeris, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės katedros docentas Dainius Žalimas. Prisimindamas, kaip su meile viename spektaklyje buvo skiemenuojamas žodis LIETUVA, Seimo pirmininkas V.Muntianas posėdyje apie nepriklausomybę atkūrusios valstybės pripažinimą sakė: „Bet jeigu pasaulis po metų nebūtų pradėjęs mūsų pripažinti, nebūtų ėmęs rikiuotis šalia mūsų, ir mes būtume ilgiau likę kaip žodis LIETUVA vienų vieni, mes nebūtume išlikę... Net jeigu garsiausiai būtume skiemenavę tą žodį trimis milijonais mūsų lūpų... Vienų vieni ilgai nebūna... Mes šitą žinojome. Ankstesniuose istorijos vingiuose mes jau esame likę vienų vieni. Paskui išnykdavome iš pasaulio politinių žemėlapių. Tai galėjo nutikti ir tada - prieš 15-16 metų. Jeigu pasaulis nebūtų išgirdęs mūsų skiemenavimo, mūsų skandavimo šimtais tūkstančių balsų“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija