„XXI amžiaus“ priedas apie Lietuvą ir pasaulį
2006 m. spalio 25 d., Nr. 18 (134)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Didžiąją Britaniją ir Lietuvą vienija bendros vertybės

Jungtinės Karalystės karalienė
Elžbieta II su vyru Edinburgo
hercogu Filipu Prezidentūroje
iškilmingos vakarienės metu
su Lietuvos prezidentu Valdu
Adamkum ir jo žmona Alma

Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II su vyru Edinburgo hercogu Filipu spalio 16-18 dienomis lankėsi su valstybiniu vizitu Lietuvoje. Per visą dvišalių santykių istoriją tai buvo pirmasis monarchės vizitas Lietuvoje. Vėliau karališkoji pora lankėsi Latvijoje ir Estijoje.

Lietuvos ambasadoriaus Didžiojoje Britanijoje Vygaudo Ušacko nuomone, karalienės Elžbietos II vizitas yra svarbus tuo, kad simbolizuoja Lietuvos sugrįžimą į tarptautinę bendruomenę. Ambasadoriaus teigimu, karalienės susitikimuose su politikais buvo kalbama apie bendrąsias vertybes, vienijančias Lietuvą ir Jungtinę Karalystę.

„Vienija tai, kad Didžioji Britanija kartu su JAV ir kitais laisvo pasaulio kraštais niekada nepripažino Lietuvos inkorporacijos į Sovietų Sąjungą. Mus vienija tokios bendros vertybės kaip laisvė ir demokratija“, – teigė V. Ušackas. Pasak jo, susitikimuose taip pat buvo kalbama apie lietuvius, šiuo metu gyvenančius Didžiojoje Britanijoje.

Aštuoniasdešimtmetį šiemet atšventusi Elžbieta II į užsienį su valstybiniais vizitais vyksta tik du kartus per metus.

Apžvalgininkai pabrėžia, kad išskirtinis Jungtinės Karalystės monarchės vizitas Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse rodo, kad Didžioji Britanija pripažįsta Lietuvos pažangą nuo nepriklausomybės atgavimo ir kad Lietuva yra svarbi Didžiosios Britanijos partnerė.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija