"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. birželio 20 d., Nr. 6 (31)

PRIEDAI









Žalingo įstatymo projektas išbrauktas iš Seimo darbotvarkės

Iš antradienio Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkės išbrauktas anksčiau planuotas Lyties pakeitimo įstatymo projekto pateikimas. Parlamentarai bendru sutarimu pritarė tokiam Seimo seniūnų sueigos pasiūlymui. Kol kas nenuspręsta, kada galėtų įvykti kontroversiškai vertinamo Lyties pakeitimo įstatymo projekto pateikimas Seimo posėdyje.
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas yra griežtai prieš lyties pakeitimo operacijas ir jas įteisinančio įstatymo projekto svarstymą parlamento posėdyje bei pasiūlė jį išbraukti iš Seimo darbotvarkės.
“Kai demografinė situacija Lietuvoje darosi grėsminga, Seimas neturėtų užsižaisti svarstydamas tokį kontroversišką įstatymą, kurį visuomenė gali priimti kaip pasityčiojimą iš kur kas svarbesnių problemų, slegiančių šiandieninę sveikatos apsaugą”, - pabrėžė Seimo pirmininkas A. Paulauskas.
Ne kartą kritikavusi Lyties pakeitimo įstatymo projektą, Seimo Tėvynės sąjungos frakcijos narė Irena Degutienė pasidžiaugė, kad Seimas, išbraukęs šį projektą iš darbotvarkės, “neįsivėlė į antižmogiškų įstatymų kūrimą”. Ji sakė norinti, kad iš viso būtų atsisakyta tokio projekto svarstymo. I. Degutienės teigimu, Lietuvos bioetikos komitetas griežtai nepritaria šiam projektui. Pasak parlamentarės, tai motyvuojama tuo, kad neįmanoma pakeisti genetinių lyties pagrindų, galima tik suformuoti ar pašalinti lytinius organus, todėl lyties keitimas būtų neleistinas luošinimas. Lyties pakeitimo įstatymo projekte, anot I. Degutienės, nurodoma, kad transseksualumas - tai psichinis lyties tapatumo sutrikimas. “Negalima psichikos ligos gydyti chirurginėmis priemonėmis, nes šiuo atveju mėginama patį žmogų priderinti prie jo ligos bei patologinės būsenos”, - teigia Seimo narė. I. Degutienė taip pat nori išsiaiškinti, ar sveikatos apsaugos ministro, Seimo nario Juozo Oleko aktyvi lobistinė veikla rengiant ir ginant Lyties pakeitimo įstatymo projektą nepažeidžia Viešų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo. Tuo tikslu birželio 13 dieną ji kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją. I. Degutienės nuomone, Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas Lyties pakeitimo įstatymo projektas negina pacientų teisių ir yra naudingas tik privatiems plastinės operacijos chirurgams. Parlamentarė įžvelgė galimą sveikatos apsaugos ministro J. Oleko interesų konfliktą, nes, pasak jos, J. Olekas yra žinomas plastinės chirurgijos specialistas, net ir tapęs politiku neatsisakęs šios praktikos.

Pagal Eltą

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija