"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. birželio 20 d., Nr. 6 (31)

PRIEDAI









Pasisakome prieš ketinimus įteisinti cheminį abortą

Lietuvos Respublikos Prezidentui Rolandui Paksui,
Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Artūrui Paulauskui,
Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Algirdui Mykolui Brazauskui

Kreipimasis

Žmogaus gyvybė yra didžiausia vertybė – tai visuotinai pripažinta visame pasaulyje ir Lietuvoje. Tačiau realybėje žmogaus gyvybė tampa pelninga preke, įvairų manipuliacijų auka. Šiandien ji ypač pati bejėgiškiausia – dar negimusi – yra mažiausiai apsaugota.
Seime planuojama priimti Dirbtinio apvaisinimo ir Reprodukcinės sveikatos įstatymus. Deja, jų projektai liudija, kad jie gins ne žmogaus gyvybę, jo teisę į orią visavertę egzistenciją, o dirbtinio apvaisinimo verslo interesus. Maža to, įstatymų projektuose numatoma iš ligonių kasų sumokėti išlaidas, susijusias su apvaisinimu, abortu, jų komplikacijų gydymu, kontracepcija. Apmaudu, kad tokiems projektams numatoma skirti didžiules lėšas, net žinant, kad jų trūksta sunkiai sergantiems ligoniams gydyti.
Šiais įstatymais iš esmės būtų supriešinti mokslas ir etika. Jų dvasia formuotų negatyvų požiūrį į motinystę, sumažintų žmonių atsakomybę už savo lytinį elgesį, padidintų moters diskriminaciją. Pagal Reprodukcinės sveikatos įstatymą ugdymo įstaigose įdiegtas (kaip numatoma) lytinis švietimas nuo ankstyvos vaikystės formuotų hedonistinę pasaulėžiūrą. Šitokia padėtis kelia didelį susirūpinimą. Beje, šių įstatymų kūrimas yra tik vienpusiškos pažiūros asmenų rankose, kitoks požiūris yra ignoruojamas.
Moksliniais tyrimais įrodyta, kad abortai yra viena nevaisingumo priežasčių.
Paradoksalu, kad Dirbtinio apvaisinimo (naujos gyvybės „kūrimo“) įstatymas ir cheminio aborto įteisinimo (žudant naują žmogaus gyvybę) programos kuriamos tų pačių asmenų. Akivaizdu, kad rengiami projektai naudingi gydytojams, kuriems naujos gyvybės „kūrimas“ yra verslas. Nerimą kelia išryškėjusi kai kurių ginekologų bei Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos valdininkų veikla, mėginant įteisinti preparatą, motinos įsčiose nužudantį jos vaiką. Paaiškėjo ir tai, kad grupė suinteresuotų asmenų organizuoja neregistruoto preparato, skirto cheminiam abortui atlikti, koordinuotą reklamos kampaniją, siekiant įteisinti cheminį abortą.
Mes, žemiau pasirašiusieji, reikalaujame, kad minėtų įstatymų rengimo grupės būtų sudarytos nuomonių pariteto pagrindais, į jų sudėtį neturi įeiti asmenys, pažeidinėjantys įstatymus. Nedviprasmiškai pasisakome prieš ketinimus įteisinti cheminį abortą. Reikalaujame, kad būtų gerbiamos ir maksimaliai apsaugotos pradėtos žmogaus gyvybės teisės.

Akad. Algimantas Marcinkevičius, skulptorius Vladas Vildžiūnas, filosofas dr. Vacys Bagdonavičius, prof. dr. Laima Griciūtė, akad. Giedrius Uždavinys, Kultūros kongreso tarybos pirmininkas doc. dr. Krescencijus Stoškus, skulptorius Stanislovas Kuzma, dr. Auksė Narvilienė, prof. dr. Vytautas Kubilius, prof. dr. Antanas Tyla, prof. dr. Vacys Milius, restauratorius dr. Napoleonas Kitkauskas, Vytautas Ališauskas, akad. Zenonas Rokas Rudzikas, akad. Zigmas Zinkevičius, dr. Ona Kondratienė, akad. Bronius Grigelionis, prof. dr. Danutė Gailienė, prof. dr. Romualdas Grigas, dr. Nerija Putinaitė, dr. Eligijus Raila, VDU prorektorius prof. dr. Kęstutis Pukelis, Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas doc. dr. Liutauras Labanauskas, prof. dr. Juozas Pundzius, LRS narys Algirdas Saudargas ir kt.

Vilnius, 2003 05 12

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija