"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. birželio 20 d., Nr. 6 (31)

PRIEDAI









Lietuvos vaikai prašo priimti įstatymą, įpareigojantį tėvus turėti mažiausiai du vaikus

Tarp kitų būdų, kaip pagerinti vaikų padėtį Lietuvoje, patys vaikai siūlo įstatymu įpareigoti tėvus turėtų daugiau negu vieną atžalą. Vaikai aktyviai atsiliepė į tris pavasario mėnesius trukusį Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos ir Gyvybės draudimo bendrovės “Bonum Publicum” organizuotą vaikų rašinių konkursą “Mažas tarp didelių”. Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga gavo apie du tūkstančius rašinių, piešinių ir eiliuotų poemų, kuriose vaikai aprašo savo gyvenimą, santykius su tėvais, mokytojais, kitais suaugusiais žmonėmis bei su bendraamžiais. Vaikams siūlytos penkios rašinių temos. Dažniausiai jie rinkosi temą “Ar reikia bausti vaikus?”. Rašinių autoriai griežtai yra prieš smurtą ir siūlo vaikiškai paprastą sprendimą - savo vaikus mušančius tėvus sodinti į kalėjimą arba mokyti juos gražiai elgtis.
Yra ir daugiau siūlymų, kaip pagerinti vaikų padėtį Lietuvoje. Vienas iš jų - įpareigoti tėvus turėti daugiau negu vieną vaiką. To dažniausiai prašo vienturčiai. “Tėveliai sako, kad vaikai yra prabanga, nes sunku išleisti į mokslus. Taupome pinigus butui. Vis tiek kada nors mes jį nusipirksime. O mama pasens ir negalės gimdyti vaikų. Taigi ir klausiu, ar mano tėveliai yra teisūs? Labai prašau į teises įrašyti, kad šeimoje negali augti vienas vaikas. Nejaugi aš taip ir liksiu viena?”, - klausia savo rašinyje vienturtė devynmetė Justina Gedvilaitė iš Klaipėdos.
Gauta ir skaudžių rašinių, kuriuose autoriai dalijasi savo išgyvenimais, kaip buvo skriaudžiami suaugusiųjų. Viena iš temų - “Ar suaugę visada teisūs?” - beveik nesulaukė teigiamo atsakymo. Vaikai guodėsi, kad suaugę dažnai klysta, nenori, o neretai ir neturi laiko įsiklausyti į jų problemas.
Vienas šio konkurso tikslų, pasak “Bonum Publicum” vadovo Gintauto Mažeikos, - atkreipti visų mūsų dėmesį į vaikų teises dar iki tol, kol jie patiria moralinį ar fizinį skausmą.
Vaiko teisių apsaugos kontrolierė G. Imbrasienė sako, kad svarbiausias dalykas, nuo kurio prasideda vaiko teisių apsauga, - pagarbus požiūris į kiekvieną vaiką. G. Imbrasienė pastebi, kad vaikų laiškai ir jos vadovaujamai įstaigai padėjo geriau suprasti, kokia iš tiesų yra vaikų padėtis šiandieninėje Lietuvoje, parodė skaudžiausius taškus. “Dabar geriau žinosime, ko reikia vaikams, kad jie būtų laimingesni, ir ieškosime būdų, kaip tai padaryti”, - sako kontrolierė.
Penki konkurso laureatai apdovanoti Tarptautinės vaikų gynimo dienos, birželio 1-osios, išvakarėse Prezidentūroje. Mergaitei, siūlančiai į įstatymus įrašyti prievolę tėveliams “parūpinti” daugiau broliukų ir sesučių, įteiktas kompiuteris. Fotoaparatais, magnetolomis, dviračiais, paspirtukais apdovanoti ir kiti keturi konkurso nugalėtojai. Jiems prezidentas Rolandas Paksas taip pat įteikė po rašiklį su savo autografu. Apdovanojimų ir dėmesio susilaukė ir dar devyni šio konkurso laureatai. Prizus kartu su konkurso organizatoriais jiems įteikė Prezidentas. Kiekvienas laureatas taip pat gavo “Bonum Publicum” draudimą nuo nelaimingų atsitikimų.

Pagal Eltą

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija