"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI









Prekyba, verslas ir moralinis auklėjimas

Kauno prekybos ir verslo mokykla pasižymi ne tik tuo, kad iš įvairių Lietuvos miestų bei miestelių suvažiavę jauni žmonės gali įgyti praktiškas specialybes. Jau daug metų mokyklos pedagogai rūpinasi ir moraliniu savo mokinių ugdymu. Žinodami visas jaunimui kylančias pagundas, jų klystkelius ir problemas, mokytojai stengiasi supažindinti jaunimą su žalingų įpročių padariniais, moralinės atsakomybės neturėjimo pasekmėmis. Tam mokykla kviečiasi įvairius lektorius, gydytojus, psichologus. Nereti mokyklos svečiai yra ir dvasininkai.
Neseniai viešėjęs Domeikavos ir Lapių parapijos klebonas kun. Robertas Gedvydas Skrinskas pasakojo mokiniams apie rūkymo, gėrimo, narkotikų žalą, apie Lietuvoje vis aštriau iškylančias demografines problemas ir abortų žalą. Šiai problemai nušviesti kunigas pasitelkė vaizdžią filmuotą medžiagą, kuri sukėlė įvairias mokinių reakcijas. Vieni jų tyliai pritarė žiaurioms aborto pasekmėms, o kiti jas pavadino į galvą brukamomis nesąmonėmis. Kai kunigas pasiūlė iki vestuvių susilaikyti nuo lytinių santykių, salėje nuskambėjo juokas, o pasiūlius prizą tam, kuris išdrįs prisipažinti esantis skaistus, tarp mokinių tokių neatsirado. Jaunimas, paveiktas masinių informacijos priemonių ir reklamos, kuri propaguoja kūno kultą bei seksą, šiandien gyvena kitomis vertybėmis, todėl labai svarbu sudaryti tam atsvarą, nepaliaujamai aiškinti tokio gyvenimo trūkumus ir pasekmes. Kad ir kokia būtų mokinių reakcija, tokios pamokos jiems yra neįkainojamos, nes jauni žmonės turi galimybę susipažinti su tiesa, kurią vėliau visada galės pasverti ir padaryti tinkamas išvadas.
Kad mokiniai geriau suprastų jiems iškylančias problemas, reikia, kad jie patys apie tai kalbėtų bei diskutuotų. Šiuo tikslu Kauno prekybos ir verslo mokyklos pedagogai stengiasi įtraukti mokinius į įvairių projektų rengimus. Projektai „Kultūros medis“, „Rūkymas ir mokykla“, „Narkotikai ir mes“ – tai vis šios mokyklos jaunų žmonių parengtos programos. Mokiniai rengia ir parodas. Mokykloje eksponuota rūkalių portretų paroda, o neseniai, birželį, mokykla pakvietė į dar vieną auklėtinių parengtą projekto pristatymą, pavadintą „Dalykimės meile, grožiu ir gėriu“. Pagrindinis projekto akcentas – talentingų šios mokyklos mokinių fotografijos, vitražo, tapybos, piešinių, plakatų, tekstilės parodos. Mokinių įtraukimas į tokius ir panašius auklėjamąją funkciją atliekančius projektus yra didelis pedagogų nuopelnas.

Lina KLUSAITĖ

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija