"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI









Centrinėje Azijoje kūdikių miršta daugiau nei rodo oficiali statistika

Kūdikių mirtingumas devyniose Centrinės Azijos valstybėse yra daug didesnis nei oficialiai pranešama, pareiškė Jungtinių Tautų UNICEF fondas. “Neteisinga ir klaidinanti statistika gali raminti, tačiau tokie duomenys leidžia nuo vyriausybės ir sveikatos apsaugos darbuotojų nuslėpti vaikų mirtingumo faktorius bei tai, kad reikia imtis veiksmų. Tėvai ir visuomenės vadovai nėra teisingai informuojami, - teigė UNICEF generalinė direktorė Karola Belami. - Mes pažvelgėme, kas slepiama už oficialios statistikos, ir pakalbėjome su moterimis jų namuose. Moterų pasakojimai rodo vaikų išgyvenimo krizę”.
Netinkamų duomenų rinkimu UNICEF tyrimų centras Florencijoje, Italijoje, apkaltino Armėniją, Azerbaidžaną, Gruziją, Kazachstaną, Kirgiziją, Rumuniją, Tadžikistaną, Turkmėnistaną ir Uzbekistaną.
UNICEF teigia, kad, pavyzdžiui, Uzbekistane vaikų miršta 50 proc., o Azerbaidžane - net keturis kartus daugiau nei oficialiai pranešama. Duomenys neatspindi tikrovės, nes nuo Sovietų Sąjungos laikų UNICEF pranešime minėtose šalyse neišnešioti kūdikiai, kurie miršta per septynias pirmąsias dienas, nėra registruojami kaip gimę gyvi. Be to, šalių ligoninių personalas bijo skelbti apie padidėjusį kūdikių mirtingumą, o šeimos dėl mokesčių nelinkusios registruoti gimusių kūdikių.
UNICEF pasiūlė devynioms pranešime minimoms šalims vadovautis Pasaulio sveikatos organizacijos apibrėžimu dėl kūdikių, kurie gimsta gyvi, bei geriau apmokyti medicinos personalą ir skatinti tėvus registruoti gimusius vaikus.

Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija