"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI









Kai kurie vaistai nuo skausmo didina grėsmę neišnešioti kūdikių

Tam tikrus vaistus nuo skausmo, tarp jų ir aspiriną, vartojančių besilaukiančių moterų rizika neišnešioti kūdikių yra 80 proc. didesnė nei vaistų nevartojančių nėščiųjų, pareiškė JAV mokslininkai. Tačiau jie pridūrė, kad paracetamolis rizikos prarasti nešiojamą kūdikį nedidina, nepriklausomai nuo to, kaip dažnai jis vartojamas.
Ekspertai Kalifornijoje apklausė daugiau kaip tūkstantį neseniai pastojusių moterų apie jų reprodukcinę veiklą ir vartojamus vaistus nuo skausmo. Tyrimo vadovai nustatė, kad aspirinas ir kiti panašūs ne steroidų pagrindu pagaminti priešuždegiminiai vaistai riziką neišnešioti kūdikių padidina 80 proc. Ši rizika yra ypač didelė, kai priešuždegiminius vaistus moterys geria visai netrukus po pastojimo.
Paracetamolis, aspirinas ir kiti priešuždegiminiai vaistai, tokie kaip ibuprofenas, slopina riebiąsias rūgštis, kurios būtinos sėkmingam embriono įsitvirtinimui gimdoje. Tačiau paracetamolis, skirtingai nuo kitų vaistų nuo skausmo, nėra aktyvus visame kūne. Šis vaistas veikia tik centrinę nervų sistemą ir tai, pasak ekspertų, paaiškina, kodėl jis neturi poveikio nėštumui.
“Tyrimo duomenis dar reikės patikslinti, - teigė ekspertai, apie kurių tyrimą šią savaitę rašo žurnalas “British Medical Journal”. - Bet kol kas gydytojai ir moterys, kurios ketina susilaukti kūdikių, turėtų įsidėmėti, kad ši rizika egzistuoja, ir pastojus priešuždegiminių vaistų vertėtų vengti”.

Reuters-ELTA

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija