"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI









Austrijos chirurgai pirmieji pasaulyje persodino liežuvį

Vienos universitetinės ligoninės Oralinės chirurgijos skyriaus vedėjas Rolfas Eversas aiškina unikalios liežuvio persodinimo operacijos subtilybes

EPA-ELTA nuotraukos

Austrijos chirurgams pavyko įvykdyti stebuklą. Jie pirmieji pasaulyje persodino žmogaus liežuvį.
Donoro liežuvis Vienos ligoninėje buvo persodintas 42 metų amžiaus pacientui, kurį kamavo piktybinis auglys burnos ertmėje. Operaciją atliko chirurgai, vadovaujami profesoriaus Franco Vacingerio ir vyresniojo gydytojo Kristiano Kermerio.
Pacientas, kuriam buvo atlikta pirmoji pasaulyje liežuvio persodinimo operacija, jaučiasi gerai. Liežuvis yra gerai aprūpinamas krauju ir beveik neištinęs, nepastebima jokių komplikacijų ar atmetimo reakcijų.
Pacientas pats pasirinko transplantaciją iš visų jam pasiūlytų ligos gydymo variantų. Vėžiniam augliui pašalinti ir liežuviui persodinti pakako vienos operacijos, kuri truko 14 valandų.
Gydytojai tikisi, kad pacientas jaus liežuvį ir galės jį judinti. Tačiau vargu ar liežuvis bus toks jautrus, kad jaustų skonį. Anot gydytojų, taip pat dar anksti prognozuoti, ar pacientas galės kalbėti. Net jeigu jis ir kalbės, tai nebus kalbėjimas įprastine žodžio prasme. Tik praėjus kelioms savaitėms ar net mėnesiams paaiškės, ar nervai gyja pakankamai gerai, kad liežuvis taptų judrus.
Pasak burnos, žandikaulio ir veido chirurgijos klinikos vedėjo Rolfo Everso, pacientas į ligoninę kreipėsi prieš du su puse mėnesio. Dėl didžiulio auglio jis nebegalėjo prasižioti.
Beje, ši Austrijos sostinės ligoninė jau anksčiau bandė persodinti žmogaus liežuvį, tačiau prieš dvejus metus neatsirado reikiamo donoro, o pernai pacientė paskutinę akimirką atsisakė svetimo liežuvio.

Pagal dpa, Reuters,
ITAR-TASS-ELTA

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija