"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI









Ketinama atskirti pakaušiais suaugusius berniukus
iš Egipto

Po nesėkmingos Irano Siamo dvynių atskyrimo operacijos pasaulio gydytojai ketina atskirti galvomis suaugusių Egipto berniukų porą.
Dvejų metų Achmedo ir Muchamedo Ibrahimo galvos yra suaugusios pakaušiais, juos ketinama atskirti per artimiausius mėnesius. Dvyniai dėl suaugusių galvų negali atsistoti.
Liepos 8 dieną 52 valandas operuotos 29 metų Siamo dvynės Ladan ir Laleh Bidžani, netekusios daug kraujo, mirė.
Gydytojai teigia, kad gerai, jog egiptiečiai Siamo dvynukai yra labai maži. Vaikų kaulai ir audiniai greičiau gyja, todėl yra didesnė galimybė, jog po operacijos dvyniai išgyvens.
Iki šiol šie dvyniai JAV buvo intensyviai tiriami vienerius metus. Berniukai turi bendras stambias galvos venas, kuriomis kraujas teka iš smegenų. Be to, dalis jų smegenų masės taip pat yra bendra. Gydytojai sako, kad ją galima atskirti nesukeliant pavojaus berniukų gyvybei, tačiau neteisingai atskyrus berniukų kraujo apytakos sistemas jie mirtų.
Neatskyrus šių Siamo dvynių, dėl to, kaip suaugusios jų galvos, berniukai niekada negalėtų vaikščioti.
Dvynukus tyręs chirurgas Kenetas Seljeris teigė, kad atskyrimo operacija bus labai rizikinga, tačiau po metus trukusio tyrimo, planavimo ir konsultacijų medikai tiki, kad ji gali būti sėkminga. Gydytojas pridūrė, kad po atskyrimo operacijų išgyveno ir neurologinių traumų išvengė labai mažai dvynių.
Pernai rugpjūtį per 22 valandas trukusią operaciją buvo atskirtos dvi mergaitės panašaus amžiaus kaip ir egiptiečiai berniukai. Suaugusios galvomis gvatemalietės turėjo bendras kaukolės venas, bet jų smegenys buvo atskiros ir veikė savarankiškai. Po operacijos abi dvynės išgyveno.
Egipto Siamo dvynių tėvai teigė, kad tik atskyrus berniukus jie galės gyventi normalų gyvenimą.
Achmedas ir Muchamedas gimė 2001 m. birželio 2 d. 800 kilometrų už Kairo. Nuo vaikystės medikų prižiūrimi dvynukai jau moka pasakyti keletą žodžių.

Pagal dpa, Reuters,
ITAR-TASS-ELTA

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija