"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI









Farmacininkai kaltinami AIDS platinimu

Tūkstančiai hemofilija sergančių žmonių iškėlė ieškinį “Bayer” ir kitoms farmacijos bendrovėms. Ieškinyje pažymima, jog preparato nuo hemofilijos gamintojai sukėlė ligoniams riziką apsikrėsti ŽIV ar hepatitu C, nes prekiavo vaistais, pagamintais naudojant infekuotų donorų ar donorų iš rizikos grupių kraują.
Advokatas Robertas Nelsonas mano, kad ieškinys turėtų būti pripažintas kolektyviniu - jis buvo iškeltas tūkstančių hemofilija sergančių žmonių, gyvenančių už JAV ribų ir vartojusių šį preparatą, vardu. Pačioje AIDS epidemijos pradžioje, kai greitojo ŽIV nustatymo testas dar nebuvo parengtas, vaistų “Factor VIII concentrate” gamybai buvo naudojama plazma, gauta iš 10 tūkst. donorų. Gamybos metu visa plazma buvo sumaišoma, ir galiausiai tūkstančiai hemofilija sergančių žmonių, vartojusių šį preparatą, buvo infekuoti.
Ieškovai tvirtina, jog 1984-1985 metais bendrovės toliau platino preparatą Azijoje ir Lotynų Amerikoje, nepaisant to, jog, sužinoję apie užsikrėtimo ŽIV ir hepatitu C riziką, nutraukė jo pardavimą JAV. “Tai pasaulinio masto tragedija, - teigia R. Nelsonas. - Tūkstančiai hemofilija sergančių žmonių mirė nuo AIDS, o dar tūkstančiai infekuoti ŽIV ir hepatitu”.
“Bayer” tuo tarpu visus kaltinimus neigia. “Skirtingose valstybėse “Bayer” visada dirbo pagal šiose šalyse galiojančius įstatymus ir tuo metu turimos mokslinės informacijos pagrindu”, - pažymima “Bayer” pareiškime. Bendrovė įsitikinusi, jog teisti už dvidešimties metų senumo sprendimus iš dabartinio mokslo aukštumų negalima.
Ieškinys buvo iškeltas praėjus vos dviem savaitėms po to, kai “New York Times” pasirodė straipsnis, kuriame “Bayer” buvo apkaltinta tuo, jog, tiekdama JAV rinkai naujesnius ir saugesnius preparatus, senąsias atsargas bendrovė išpardavė už JAV ribų.
Atsakydama į tai, “Bayer” pareiškė, jog buvo priversta parduoti senus preparatus, nes, iš vienos pusės, nauji preparatai neretai sukelia vartotojams įtarimų, o iš kitos pusės, kai kurių valstybių vyriausybės vilkindavo išduoti leidimą naujų vaistų pardavimui.
“Bayer” tikina, jog elgėsi sąžiningai ir atsižvelgė į naujausius mokslo atradimus. Vis dėlto per pastaruosius 15 metų “Bayer” ir dar trims bendrovėms, gaminusioms plazmos koncentratą, teko išmokėti apie 600 milijonų JAV dolerių, siekiant draugiškai sureguliuoti ieškinius, kuriuos iškėlė “Factor VIII concentrate” preparatą vartoję ligoniai.
Iki 1992 metų dėl preparatų, paruoštų užkrėstų kraujo produkto pagrindu, vartojimo, buvo ŽIV infekuoti mažiausiai 5 tūkst. europiečių, sergančių hemofilija. Iš jų daugiau kaip 2 tūkst. jau susirgo AIDS, o 1,25 tūkst. mirė nuo šios ligos.
Iki dešimtojo dešimtmečio vidurio Japonijoje dauguma iš keturių tūkstančių ŽIV infekuotų žmonių sirgo hemofilija. Ieškovai tvirtina, jog Japonijoje praktiškai visi hemofilija sergančių žmonių infekavimo atvejai yra susiję su iš JAV importuotais preparatais, sukurtais infekuotų kraujo produktų pagrindu.
Ieškinyje taip pat teigiama, jog dėl tos pačios priežasties Lotynų Amerikoje tarp sergančiųjų hemofilija nustatyta mažiausiai 700 ŽIV atvejų.

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija