"XXI amžiaus" priedas apie gyvybės apsaugą, 2003 m. rugpjūčio 22 d., Nr. 8 (33)

PRIEDAI









Vyresnių japonų skaičius išaugo iki 14 milijonų

Pirmą kartą Japonijos istorijoje vyresnių kaip 75 metų amžiaus žmonių skaičius pasiekė 14 milijonų - tai trigubai viršija tokios šalies kaip Norvegija gyventojų skaičių. Iš 127 milijonų japonų vyresni kaip 65 metų amžiaus žmonės sudaro 18,5 procento, arba 23,6 milijono - tai daugiau kaip dvigubai viršija Graikijos gyventojų skaičių. Tokia statistika pateikiama paskelbtoje “Baltojoje knygoje”, skirtoje Japonijos visuomenės senėjimo problemai.
Japonijoje ilgiausia pasaulyje gyvenimo trukmė - 81 metai (moterys gyvena vidutiniškai 84 metus, vyrai - beveik 78). Bet gimstamumas šalyje mažėja - šimtui produktyvaus amžiaus japonių tenka 132 vaikai. Šalyje vaikų skaičius mažėja jau 22 metus. Dabar Japonijoje yra tik 18 milijonų vaikų ir paauglių iki 15 metų. Prognozuojama, kad jau 2006 metais šalies gyventojų skaičius ims mažėti.
Darbingų gyventojų skaičiaus mažėjimas sudaro grėsmę Japonijos ekonomikai, o pensininkų skaičiaus didėjimas kelia krizės pavojų šalies pensijų sistemai. “Baltosios knygos” autoriai pataria vyriausybei padidinti privalomą išėjimo į pensiją amžių, kad visi norintys žmonės galėtų dirbti iki 65 metų.

© 2003"XXI amžius"


Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija