„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.1 (50)

2005-iųjų sausio 21 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Italijoje uždrausta rūkyti viešose vietose

Roma. Italijoje nuo sausio 10 dienos daugelyje viešų vietų uždrausta rūkyti. Šis draudimas susilaukė daug prieštaravimų ir priekaištų iš barų bei restoranų asociacijos, išsiaiškinusios, kad užeigų savininkams grės 2 200 eurų bauda, jei jie nepraneš policijai apie klientus, atsisakančius užgesinti cigaretes. Dėl rūkymo sukeltų ligų Italijoje kasmet miršta 90 tūkst. žmonių.

Italijoje uždrausta rūkyti beveik visose viešose vietose, išskyrus privačių asmenų namus. Į ilgą draudžiamų vietų sąrašą įtraukti visi barai, restoranai, įstaigos, viešieji pastatai, kur aplinkui gali vaikščioti žmonės. Piniginės baudos bus skiriamos už rūkymą neleistinose vietose, nepranešimą apie rūkančius žmones neleistinose vietose bei aiškaus užrašo „Nerūkoma” nebuvimą. Išimtis bus įmanoma tik tada, jei rūkaliai sėdės atskiroje uždaroje patalpoje su vietiniu vėdinimu.

Italijos barų ir restoranų savininkai skundžiasi, kad senos statybos pastatai, kuriuose įsikūrusios jų užeigos, nėra pakankamai patvarūs, kad juose būtų galima atlikti rekonstrukcijos darbus, reikalingus norint įrengti atskirus rūkymo kambarius. Ypač didelį pasipiktinimą sukėlė taisyklė, kad baro darbuotojai turės įskųsti kiekvieną svečią, kuris, nepaisydamas draudimo, griebsis cigaretės. „Ar mes tapsime policijos informantais?” - klausė Gastronomų sąjungos atstovas. Sveikatos apsaugos ministras Džirolamas Sirkija tvirtai laikosi savo pozicijos: „Šie kaltinimai yra tušti, o argumentai nereikšmingi”. Tačiau pirmieji duomenys rodo, jog daugelyje įstaigų laikomasi įsigaliojusio draudimo rūkyti viešose vietose. Pasak Italijos restoranų ir barų savininkų asociacijos FIPE, draudimo laikomasi 95 proc. restoranų ir barų, esančių didžiuosiuose Italijos miestuose.

Italijos policija teigė pirmosiomis dienomis nubaudusi nedaug asmenų, skyrė tik maždaug 15 piniginių baudų, nes dauguma rūkalių, nepaisydami žiemos oro, sutinka rūkyti lauke. Ironiška, kad pastebimiausi pažeidėjai yra politikai - žmonės, kurie ir įvedė draudimą. Italijos gynybos ministras Antonijus Martinas pareiškė, kad ir toliau rūkys per vyriausybės posėdžius. Tuo tarpu buvęs teisingumo ministras Olivjeras Dilibertas, kuris dabar yra opozicijos lyderis, sakė su malonumu sumokėsiąs baudą, kad galėtų rūkyti cigarus baruose ir restoranuose. Be to, pastebėta, jog cigarą per partijos posėdį Milane rūkė „Šiaurės lygos” lyderis Umbertas Bosis.

Tuo tarpu, atlikus apklausą, paaiškėjo, jog net 90 proc. italų sveikina priimtus naujus griežtus rūkymo apribojimus Italijoje. Tik 8 proc. respondentų yra prieš draudimą rūkyti. Kartu komentatoriai giria sklandų atitinkamo įstatymo įsigaliojimą. Po prieš tai vykusių audringų debatų daugelis rūkalių paiso draudimo ir nuo sausio 10-osios atsisako cigaretės restoranuose ir baruose. Vis dėlto nors rūkaliai sudaro mažumą visų Italijos gyventojų, arba 18 mln. iš 58 mln., prieš rūkymo draudimą sukilo įvairios organizacijos.

XXI, dpa-Reuters-PAP-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija