„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (53)

2005-iųjų balandžio 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Dėl cheminio aborto reklamos

Moterų konservatorių bendruomenės pareiškimas

Kovo 23 dieną Seimo rūmuose Seimo narės Aušrinės Marijos Pavilionienės spaudos konferencijoje vėl nuskambėjo neteisėta Lietuvoje neregistruoto preparato, sukeliančio abortą, reklama, pažeidžianti Lietuvos Respublikos farmacinės veiklos įstatymo 17 straipsnį, kuriuo nurodoma, kad Lietuvos Respublikoje gali būti reklamuojami tik į valstybinį registrą įrašyti vaistai. Taip pat nusižengta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymui Nr. 298 „Dėl vaistų reklamos taisyklių patvirtinimo“. Analogiška cheminio aborto reklama, pasinaudojant Lietuvos Respublikos Seimo rūmais, jau yra neigiamai įvertinta Seimo Etikos ir procedūrų komisijos išvadoje Nr.101-I-16 (2003 05 12). Išvadoje rekomenduojama Seimo nariams ateityje susilaikyti nuo konferencijų ir kitų renginių organizavimo, kurių metu gali būti pažeidžiamos teisės norminių aktų nuostatos. Tokio renginio organizavimas sudaro prielaidas daryti politinį spaudimą valstybės institucijoms, kurios yra atsisakiusios įregistruoti cheminį abortą sukeliančius preparatus.

Cheminis abortas, primygtinai siūlomas Lietuvos moterims, pasaulyje vertinamas labai kritiškai. 2004 m. lapkričio 15 d. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) paskelbė naują informaciją apie preparato, vartojamo sukelti medikamentiniam abortui, saugumą. FDA oficialiame pareiškime nurodo, kad yra užregistruota mirties atvejų.

Taip pat buvo pateikta ir klaidinga informacija apie prenatalinius tyrimus bei jų patikimumą. Konferencijos kontekste šie tyrimai buvo siejami su abortais, netiesiogiai peršant mintį, kad neįgalus žmogus taps našta visuomenei. Tai neabejotinai žeidžia dalį piliečių, kuriuos tokia nuostata diskriminuoja. Taip pasityčiojama iš neįgalių žmonių, šeimos vertybių ir kiekvieno žmogaus orumo.

Seimas, atstovaudamas visų Lietuvos piliečių interesams, neturėtų tapti farmacijos verslo ar suinteresuotų organizacijų, tokių kaip Seksualinės sveikatos ir šeimos planavimo asociacija, reklamos vieta. Minėta asociacija, kuriai vadovauja Esmeralda Kuliešytė, jau ne kartą yra įspėta dėl neteisėtos reklamos. Deja, dėl įstatymų spragų pažeidėjai jau kelintus metus iš eilės taip ir lieka nenubausti. Moterų konservatorių bendruomenė sieks užpildyti minėtas įstatymų spragas ir pasiūlys atitinkamas teisės aktų pataisas.

Vilija Aleknaitė Abramikienė
Moterų konservatorių
bendruomenės pirmininkė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija