„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.4 (53)

2005-iųjų balandžio 8 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pasaulyje

Per 20 metų ŽIV gali užsikrėsti 90 milijonų afrikiečių

Jungtinės Tautos (JT) įspėjo, kad per artimiausius 20 metų mirtinu žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) gali užsikrėsti beveik 90 mln. afrikiečių. JT teigia, jog tarptautinė bendruomenė turėtų skirti apie 200 mlrd. JAV dolerių (apie 526 mlrd. litų) paramą, kad būtų užkirstas kelias ŽIV plisti. JT teigimu, kovai su AIDS būtina tvirta politinė parama. Jei 2025 metais milijonai žmonių bus užsikrėtę ŽIV, atsakomybę už tai turės prisiimti neryžtingi politikai, neskyrę pakankamai dėmesio viruso keliamai grėsmei, sakoma pareiškime.

ŽIV paplitimą Afrikoje dvejus metus tyrę daugiau kaip 150 ekspertų pateikia tris modelius, demonstruojančius, kaip liga gali pasklisti kontinente per artimiausius 20 metų. Pačiu blogiausiu atveju, jei politikai nesiims ryžtingų priemonių, AIDS aukomis ateityje taps milijonai žmonių. Tačiau net ir padvigubinus kovai su AIDS skiriamų lėšų kiekį, nuo šios ligos ateityje mirs daugiau žmonių nei miršta dabar, perspėjo JT.

 

Kiekvieną minutę nuo tuberkuliozės pasaulyje
miršta keturi žmonės

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kiekvieną minutę Žemės rutulyje nuo tuberkuliozės miršta keturi žmonės. Vien tik Rytų Azijoje ir Ramiojo vandenyno regione kasmet šia liga užsikrečia milijonas žmonių, o jie apie tai nežino ir nesigydo.

Anot PSO, Azijoje tuberkuliozės aukomis tampa daugiau žmonių nei nuo bet kokios kitos infekcinės ligos.

Apskritai regione kiekvienais metais tuberkulioze užsikrečia du milijonai gyventojų. Kad liga taip dažnai lieka nenustatyta, kaltė tenka nepakankamam švietimui ir prastai sveikatos apsaugai.

 

Saudo Arabijoje atskirtos Siamo dvynukės
lenkaitės grįžo į gimtinę

Buvęs Lenkijos prezidentas
Lechas Valensa (antras iš kairės)
Saudo Arabijos ligoninėje aplankė
chirurgą Abdulą al Rabiją (dešinėje),
kuris vadovavo chirurgų brigadai,
sėkmingai atskyrusiai lenkų
dvynes Dariją ir Olgą. Kairėje
stovi mergaičių mama
Vieslava Dabrovski
EPA-ELTA nuotrauka

Siamo dvynukės Olga ir Darija iš Lenkijos praėjus pustrečio mėnesio po jų atskyrimo operacijos iš Saudo Arabijos grįžo į gimtinę. Apie tai sužinota Saudo Arabijos sostinėje Rijade, kur 17 mėnesių mergytėms sausio pradžioje buvo atlikta 18 valandų trukusi operacija. Olga ir Darija buvo suaugusios apatinėmis pilvo dalimis. Mergaitės po poros mėnesių kartu su savo motina grįžo į Lenkiją. Mergaičių gydymo išlaidas - 1,5 milijono dolerių - padengė Saudo Arabijos kronprincas Abdula bin Abdelazizas.

Tai buvo šeštoji Siamo dvynių atskyrimo operacija Saudo Arabijoje.

dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija