„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (55)

2005-iųjų birželio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Nuolat mažėja vaikų

Mykolo Ambrazo (ELTA)
nuotrauka

Nuolat mažėjantis vaikų skaičius Lietuvoje šiuo metu sudaro penktadalį visų gyventojų. Šių metų pradžioje šalyje gyveno 746,3 tūkst. vaikų.

Kaip apie vaikų socialinę ir demografinę padėtį pranešė Statistikos departamentas, nuo nepriklausomybės laikų vaikų skaičius Lietuvoje sumažėjo ketvirtadaliu, o ikimokyklinio amžiaus vaikų - 45 proc.

Pernai mūsų šalyje gimė 30,4 tūkst. vaikų, arba 179 vaikais mažiau nei užpernai. Tūkstančiui gyventojų pernai teko 8,9 naujagimio, o vidutinis vaikų, kuriuos moteris pagimdo per gyvenimą, skaičius per penkiolika metų sumažėjo nuo 2 iki 1,3 vaiko.

Vis daugiau vaikų gimsta santuokos neįregistravusiems tėvams - pernai ne santuokoje gimė beveik trečdalis (29 proc.) vaikų. Pastaruosius penkerius metus šalyje kasmet išsituokia apie 10,8 tūkst. šeimų, o po ištuokos su vienu iš tėvų lieka gyventi kasmet vidutiniškai 10,5 tūkst. vaikų. Didėja dalis ikimokyklinio amžiaus vaikų, lankančių lopšelius ir darželius - pernai jų buvo 45 procentai. Pastebima, kad steigiama vis daugiau priešmokyklinio ugdymo grupių ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir bendrojo lavinimo mokyklose, kurias pernai lankė 63 proc. vaikų. Sparčiai mažėjant mokyklinio amžiaus vaikų, mokinių skaičius taip pat mažėja. 2004-2005 mokslo metų pradžioje bendrojo lavinimo mokyklose mokėsi 563 tūkst. vaikų.

Vidurinį mokslą siekiančių baigti jaunuolių skaičius išaugo - per ketverius metus jų padaugėjo 5 procentiniais punktais iki 75 procentų. 7-24 metų besimokančio jaunimo atitinkamu laikotarpiu padaugėjo nuo 85 iki 90 procentų. Visose mokymo įstaigose 2004-2005 mokslo metais mokėsi 805 tūkst. jaunuolių.

Pernai tėvų globos negavo 3267 vaikai, iš jų 41 proc. buvo iki 7 metų amžiaus, o didžiausia jų dalis yra iš socialinės rizikos šeimų. Vaikų globos namuose pernai gyveno 6,4 tūkst. vaikų, bendrojo lavinimo, specialiose internatinėse mokyklose ir specialiojo ugdymo centruose jų buvo keturi tūkstančiai. Įvaikinti pernai 196 vaikai - maždaug pusė jų apsigyveno užsienyje.

Išaugo nuo nusikalstamų veikų nukentėjusių vaikų skaičius - pernai jų buvo 3864, o dažniausiai nukenčia 14-17 metų paaugliai. Daugiau nei du trečdaliai nukentėjusių - berniukai. Nuo seksualinės prievartos pernai nukentėjo beveik dvigubai daugiau vaikų - 217.

14-17 metų paaugliai pernai patys padarė 4346 nusikaltimus ir 675 baudžiamuosius nusižengimus. Teismai pernai nuteisė 1690 nepilnamečių.

Beje, vaikų turinčių Lietuvos šeimų vartojimo išlaidos yra maždaug 22 proc. mažesnės nei šalies vidurkis, o maistui šeimos su vaikais skiria apie 28 proc. mažiau lėšų nei vaikų neturintys šalies gyventojai. Vaikus iki 18 metų amžiaus auginančiuose namų ūkiuose vartojimo išlaidos pernai sudarė 453 litus vienam asmeniui per mėnesį, o visuose namų ūkiuose vidurkis buvo aukštesnis - 512 litų. Didžiausią nepriteklių patiria daugiavaikės šeimos. Du vaikus auginančių šeimų vartojimo išlaidos 2004-aisiais sudarė 82 proc., o tris ir daugiau vaikų - 64 proc. vidutinio šalies lygio. Pavyzdžiui, trijų ir daugiau vaikų šeimos vieno asmens maistui galėjo skirti tik 4,7 lito per dieną (visi namų ūkiai - po 6,5 lito)

Pagal Eltą

 

Vaikai pagal amžiaus grupes, lytį ir gyvenamąją vietovę
(metų pradžioje, tūkst.)

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija