„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (55)

2005-iųjų birželio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Iš Skudutiškio – į Molėtus, iš Molėtų – į Uteną, iš Utenos – į Vilnių… ir jaunos moters su kūdikiu nebėra

Algirdas MEILUS

Skudutiškio miestelio 25-erių metų gyventoja Edita Bačiulienė laukėsi. Tai trečiasis nėštumas. Sveiki auga jos vaikai: šešiametis Paulius ir penkiametė Viktorija. Moteris jautėsi gerai, nėštumas normalus. Skudutiškiečiai džiaugėsi, kad jų miestelį papildys nors vienas mažylis, nes Skudutiškyje, kaip ir kitose Molėtų rajono kaimo vietovėse, vaiko gimimas – retas reiškinys.

E.Bačiulienė lankėsi pas gydytojus, tikrinosi sveikatą, darė tai, ką daro besilaukiančios kūdikio moterys. Labai apsidžiaugė sužinojusi, kad gims sūnelis. Tad bus puiki dovana berniuko tėveliui. Kai vienos medicininės procedūros metu iš venos buvo paimtas kraujas tyrimams, Edita pajuto skausmą rankoje. Po kurio laiko plaštakoje atsirado nedidelis guzelis, o rankos skausmas nemažėjo. Moteris kreipėsi į gydytoją, kuri, nekreipdama dėmesio į rankos skausmą, Editą pasiuntė į Vilnių konsultuoti. Sostinės medikai pasakė, kad nėštumas normalus, ir moterį išleido namo.

Netrukus tas guzelis ėmė pūliuoti, o skausmai iš rankos persimetė į visą kūną. E.Bačiulienė nuvyko pas Molėtų medikus. Patikrino ir išrašė tepaliuko skausmui mažinti. Editos motina Rima Repečkienė juo stropiai ištrynė visą dukters kūną, bet skausmai nemažėjo. Moterys nusprendė, kad prasideda ankstyvas gimdymas. Jos iškvietė greitąją pagalbą, kuri skausmų varstomą ligonę nuvežė į Molėtus. Iš Molėtų vežė į Uteną, nes Molėtuose gimdymo skyrius panaikintas. Uteniškiai nusprendė, kad gimdymas yra komplikuotas, ir moterį vėl pro Molėtus išvežė į Vilnių!..

Gimdyvės motinai, pasiteiravusiai apie dukters sveikatą, gydytoja iš Vilniaus informavo, kad viskas gerai, nieko ypatinga nėra, dėl ko reikėtų išgyventi. Tačiau kitą dieną skudutiškiečius pasiekė netikėta ir liūdna žinia: jauna ir buvusi sveika moteris pagimdė negyvą septynių mėnesių kūdikį (berniuką) ir pati mirė.

Kas kaltas dėl šios skaudžios nelaimės? Tai sunkus klausimas. E.Bačiulienės motina dukters ir vaikaičio mirties priežastį tikisi išsiaiškinti padedama teisėsaugos darbuotojų. Galbūt jie apkaltins vieną ar kitą gydytoją, kuris nenustatė ligonei tikros diagnozės. Tačiau mirties priežastis slypi giliau. Dėl panašių nelaimių kalčiausios yra įvairios reformos, pertvarkos, kurias organizuoja Sveikatos apsaugos ministerija. Dėl tokių mirčių pirmiausia turėtų jausti atsakomybę buvę sveikatos apsaugos ministrai Dobrovolskis, Olekas ir kiti, kurie sugalvojo naikinti gimdymo skyrius rajonų ligoninėse, išleido kitus įsakymus, nenaudingus ligoniams. Kada Molėtų rajono ligoninėje buvo naikinamas gimdymo skyrius, akylesnieji medikai pranašavo, kad gimdyvės bus vežamos ir šen, ir ten, kad bus skaudžių nelaimių. Rezultatų ilgai laukti nereikėjo.

Kad išsaugotume kūdikius ir motinas, kiekvieno rajono centrinėje ligoninėje turi veikti gimdymo skyrius. Teigiama, kad dabar Lietuvoje labai mažas gimstamumas, bet jis dar labiau gali sumažėti, nes tokie atvejai gąsdina jaunas moteris.

Nemažai ir kitų įstatymų, įsakymų, kurie nenaudingi žmonėms. Reikia taisyti padarytas klaidas. Tik gaila, kad jomis per mažai rūpinasi naujasis sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga, kuriam labiau rūpi, kaip nemokamai nuvažiuoti iš Vilniaus į Kauną, o ne žmonių sveikata. Kiek gražių pažadų prieš Seimo rinkimus pažėrė Darbo partijos, kuriai atstovauja ministras Ž.Padaiga, vadas Viktoras Uspaskichas! Ar vis dar tikite jo gražiais žodžiais?!

Skudutiškis, Molėtų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija