„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (55)

2005-iųjų birželio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Šalies keliuose nesaugiai važinėja jauni, nepatyrę vairuotojai

Lietuva tarp 25 Europos Sąjungos valstybių pagal eismo įvykiuose žuvusių žmonių skaičių yra tarp pavojingiausių valstybių - pernai milijonui gyventojų teko 218 žuvusiųjų. Padėtis šiek tiek blogesnė yra tik kaimyninėje Latvijoje.

Vilniuje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Jauni vairuotojai ir eismo saugumas“ pabrėžta, kad vienas iš ES valstybių siekių - iki 2010 metų perpus sumažinti žuvusių keliuose skaičių. Lietuvai, kurios eismo saugumo situacija itin sudėtinga, tai yra nemažas iššūkis. Konferenciją surengė Vidaus reikalų ministerija ir valstybės įmonė „Regitra“ su Susisiekimo ministerija ir Vilniaus Gedimino technikos universitetu.

Dažniausia šalies eismo įvykių priežastis - neatsakingas požiūris į eismo saugumą. Tarp vairuotojų didelę dalį eismo įvykių sukelia jauni, turintys mažą vairavimo stažą, vairuotojai arba asmenys, iš viso neturintys teisės vairuoti transporto priemones. „Pastaraisiais metais kelių eisme pradėjo dalyvauti dešimtys tūkstančių jaunų vairuotojų. Pavyzdžiui, vien pernai Lietuvoje vairuotojų gretas papildė beveik 47 tūkst. pirmą kartą vairuotojo pažymėjimą gavusių asmenų. Šiuo metu šalyje yra beveik milijonas žmonių, turinčių teisę vairuoti automobilius. Tačiau vairuotojai, kurių stažas už vairo neviršija trejų metų, pernai buvo kalti beveik 23 proc. autoįvykių, kurių metu nukentėjo žmonės“, - sako vidaus reikalų ministras Gintaras Furmanavičius.

Dėl nepatyrusių vairuotojų neatsargumo žūsta bei sužalojami žmonės, kenčia valstybės biudžetas. Metiniai nuostoliai dėl kelių eismo įvykių šalyje sudaro apie 1,3 milijardo litų. Eismo įvykių metu daugiausia nukentėjusiųjų yra 15-24 metų amžiaus. 2004 metais šiai amžiaus grupei teko 20,2 proc. mirčių ir 27,7 proc. sužeidimų.

“Lietuvoje eismo saugumo sistemoje turi būti smarkiai stiprinamos visos grandys, kad avaringumo šalies keliuose kreivė pakryptų žemyn“, - sako „Regitros“ generalinis direktorius Ramutis Oleka. Lietuvoje nuo 1984 iki 2004 metų įvyko daugiau nei 109 tūkst. įskaitinių eismo įvykių, kurių metu žuvo 16,5 tūkst. žmonių ir dar apie 122 tūkstančiai buvo sužaloti. 2004 metais Lietuvoje įvyko 6,3 tūkst. eismo nelaimių, jų metu žuvo 751 žmogus. Daugiau nei 4,6 tūkst. nelaimių įvyko dėl vairuotojų neatsargumo.

Policijos departamento duomenimis, per tris šių metų mėnesius Lietuvos keliuose įvyko 1,188 eismo įvykiai, kuriuose nukentėjo žmonės. Iš viso juose žuvo 131 žmogus, sužeista - 1391. Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu eismo įvykių skaičius padidėjo 11,7 proc.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija