„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (55)

2005-iųjų birželio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Lietuvoje neužtikrinama vaiko teisė augti ir vystytis šeimoje

Minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Seime pristatytas leidinys „Vaiko apsauga. Vadovas parlamentarams“, kurį parengė Jungtinių Tautų Vaikų fondo (UNICEF) Lietuvos nacionalinis komitetas ir Europos parlamentarų sąjunga. Politikams skirtame vadove aptariamos problemos, nuo kurių kenčia pasaulio vaikai, ir pateikiamos rekomendacijos, kaip įstatymus kuriantys žmonės gali prisidėti prie vaiko teisių įgyvendinimo.

UNICEF organizacija atkreipia dėmesį į aukštą smurto lygį mūsų šalies mokyklose, namuose ir bendruomenėse. Palyginti su kitomis Europos šalimis, pagal aukštą smurto lygį tarp moksleiviško amžiaus berniukų ir mergaičių Lietuva - viena iš pirmaujančių. Taip pat mūsų šalyje dar nepakankama nepilnamečių apsauga nuo seksualinio išnaudojimo ir prekybos vaikais.

Statistika rodo, kad Lietuva yra viena iš šalių, kur nėra užtikrinta vaiko teisė augti ir vystytis šeimos aplinkoje. Net 14 tūkstančių vaikų gyvena ne su tėvais, o valstybinėse institucijose.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas atkreipė kolegų dėmesį į tai, kad per daug mūsų šalies vaikų jaučiasi nelaimingi. Jo nuomone, abejingumas, netolerancija, smurtas - problemiškų santykių, visuomenės susvetimėjimo pasekmė. „Politikų uždavinys - ne tik girdėti ir matyti vaikų, jaunimo problemas, bet ir numatyti efektyvius pagalbos būdus, priimti teisingus sprendimus“, - leidinio pristatyme sakė A. Paulauskas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija