„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (55)

2005-iųjų birželio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Apie vaikystę be smurto

Neseniai Ukmergės viešojoje bibliotekoje vyko konferencija „Vaikystė be smurto“, kurią organizavo Lietuvos vaikų teisių gynimo organizacijos (LVTGO) „Gelbėkit vaikus“ Ukmergės skyrius, rajono savivaldybės administracijos Vaikų teisių apsaugos skyrius.

Smurtas Lietuvoje ir Europoje yra didžiausia problema. 50 proc. Lietuvos vaikų yra mušami, tai neretai pavadinama auklėjimu. Tik atsidūręs ligoninėje patyręs traumas vaikas imamas vertinti kaip smurto, o ne kaip auklėjimo auka. Psichologinis smurtas, prievarta yra dar didesnė ir sudėtingesnė problema, kuri paplitusi mokyklose, tarp bendraamžių.

Savo atžalas muša kas antras Lietuvos gyventojas. Dažniausiai baudžia, „kai nėra kitos išeities“. Suaugusieji savo vaikus diržu „skatina“ geriau mokytis, nemeluoti ir neprieštarauti tėvams. Kas dešimtas tėvelis savo vaikus muša už blogus pažymius.

Konferencijoje pranešimus skaitė LVTGO „Gelbėkit vaikus“ Ukmergės skyriaus pirmininkė Daiva Karvelienė, Valų kaimo bendruomenės pirmininkė Angelė Jokubynienė, Vidiškių pagrindinės mokyklos direktorė Laima Strelčiūnienė, Policijos komisariato VTS specialistas Audrius Petuška, Švietimo ir sporto skyriaus vyr.specialistė Ingrida Krikštaponienė. Vyko diskusijos.

Pasak Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Astos Leonavičienės, kiekvienoje mokykloje yra reikalingi socialiniai darbuotojai bei psichologai. Ukmergėje šiuo metu socialiniai pedagogai dirba 13 mokyklų, o psichologai – trijose mokyklose. Seniūnijose visai nėra socialinių darbuotojų. Konferencijoje nuspręsta stiprinti tarpžinybinį bendradarbiavimą, kuris glaudžiai vyktų tarp pedagogų, medikų, policijos, bendruomenės narių ir Vaikų teisių apsaugos tarnybos. Pažymėta, kad didelę žalą augantiems vaikams daro televizijos laidos, propaguojančios smurtą. Išsakyta nemažai pastabų prekybininkams, kurie parduoda nepilnamečiams rūkalus ir svaigalus. Tėvai taip pat turėtų labiau domėtis savo atžalomis.

Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja teigė, jog birželio 1-ąją švenčiant Tarptautinę vaikų gynimo dieną surengtos atvirų durų dienos visose tarnybose, kurias turėtų žinoti vaikai, kenčiantys nuo smurto. Anot vedėjos, tik glaudus žinybų bendravimas ir dažni dialogai gali duoti vaisių.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija