„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (55)

2005-iųjų birželio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Globos namų auklėtinius įsivaikina užsieniečiai

„Lietuvoje vaikų gimstamumas mažėja, o globos namų auklėtinių gretos didėja. Per pastaruosius metus nė vienas lietuvaitis neįsivaikino mūsų auklėtinių. Nepaskatina to daryti net per TV-3 televiziją Nomedos Marčėnaitės rengiamos gerumo akcijos. Tuo tarpu užsieniečiai graibsto mūsų vaikus. Ir tai kelia nerimą“, - sako Ukmergės vaikų globos namų direktorius Stanislovas Laurinavičius.

Lietuviai – globėjai

Statistikos duomenimis, Lietuvoje yra 14 tūkst. globojamų vaikų. Per 8 tūkst. vaikų jau turi globėjus. Globos namų direktorius teigia, jog Lietuvoje niekas nedirba su probleminių šeimų tėvais. Stikliuko mėgėjai ramia sąžine geria, o jų vaikai apgyvendinami globos namuose. Užsienyje dirbama ir su vaikais, ir su tėvais. „Šiuo metu Socialinių reikalų ir darbo ministerijoje rengiamas socialinės globos įstatymas, ir mes tapsime socialinės globos įstaiga. Kai bus paruoštas naujas įstatymas, tada bus daugiau dėmesio skiriama darbui su vaikų tėvais, giminaičiais. Norint gerai atlikti socialinį darbą, reikia kuo daugiau socialinių darbuotojų. Šiuo metu auklėtojoms nenumatytas papildomas laikas dirbti socialinį darbą“,- pasakoja S.Laurinavičius.

Ukmergės vaikų globos namuose gyvena per šimtą vaikų. Pastaraisiais metais lietuviai neįsivaikina globos namų auklėtinių, bet ima juos globoti. Globėjai per mėnesį gauna 500 litų.

Užsieniečiai graibsto vaikus

2004 metais iš Ukmergės vaikų globos namų užsieniečiai išsivežė penkis auklėtinius: viena penkiametė išvyko į Prancūziją, kiti 8-12 metų amžiaus vaikai - į Italiją. Šiais metais sausio mėnesį prancūzų ir italų šeimos jau įsivaikino tris vaikus. Dar keturiems globos namų auklėtiniams ruošiami dokumentai išvykti. „Toks masinis vaikų išvežimas į užsienį man kelia nerimą. Rumunai, nors ir labai skurdžiai gyvena, neleidžia savo vaikų įvaikinti užsieniečiams“, - sakė S.Laurinavičius.

Įvaikinimo tarnybos duomenimis, užsieniečiai išsiveža ne tik sveikus vaikus, į užsienį išvyksta ir ligoti, neįgalūs lietuvaičiai. Globos namų direktorius tvirtino, jog išvykusių į užsienį vaikų jie nebekontroliuja, nepalaiko su jais jokių kontaktų. Retas išvykęs auklėtinis rašo laiškus, atsiunčia nuotraukų. S.Laurinavičius pasakojo, kad prieš išvykdami vaikai susitinka su savo būsimais naujaisiais tėvais, vertėjų padedami bendrauja. „Žinoma, vaikučiai iš karto palepinami saldainiais, žaisliukais. Jie nelabai ir suvokia, kur išvažiuoja“, - sako pašnekovas.

Vaikams reikia meilės

Dvejus metus televizijos kanalas TV-3 organizuoja gražias akcijas globos namams, televizijos laidos vedėja N. Marčėnaitė ragina įsivaikinti vaikus, tačiau Ukmergėje nė viena šeima nesiryžo šiam žingsniui. S.Laurinavičius sakė, kad praėjusiais metais labdaringos akcijos metu globos namų auklėtiniams atiteko dovanų už 15 tūkst. litų. Šiemet tikimasi ne mažesnės paramos.

Tačiau jokia materialinė pagalba globos namų auklėtiniams neatstoja tėvų šilumos. „Didžiausia vaikų svajonė - turėti namus, mamą. Tėvų meilės neatstos jokios dovanos. Jie ilgisi tėvų, jų laukia“, - išduoda vaikų paslaptis direktorius.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija