„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.6 (55)

2005-iųjų birželio 10 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Pagal alkoholio vartojimą Lietuva pirmauja Europoje

Pagal alkoholio vartojimą ir jo sukeliamą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupės šalims Europoje. Tarp jų - Latvija, Estija, Baltarusija, Rusija, Ukraina, Vengrija, Kazachstanas ir Moldova.

Kaip sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas Audrius Ščeponavičius, minėtose šalyse gryno etilo alkoholio suvartojimas vienam gyventojui siekia 13,9 litro per metus, tačiau manoma, kad net 38 proc. čia suvartojamų svaigalų nepakliūva į oficialią statistiką.

Naujausi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys rodo, jog alkoholio vartojimas Rytų Europoje 1990-2002 metais išaugo 18,4 proc. Specialistų teigimu, tai lėmė alkoholio įstatymų liberalizavimas, alkoholio pramonės privatizavimas, nepakankamai kontroliuojama juodoji rinka, reklama, nauji alkoholio produktai jaunimui. Nors alkoholio vartojimas Europos Sąjungos šalyse po truputį mažėjo, Lietuvoje per pastaruosius 5 metus gryno etilo alkoholio suvartojimas vienam gyventojui per metus išaugo nuo 9 iki 10,2 litro.

2003 metais Lietuvoje buvo užregistruota daugiau nei 64 tūkstančiai nuo alkoholizmo besigydančių žmonių. Į šią įskaitą kasmet įrašoma mažiausiai du tūkstančiai nuo alkoholio priklausomų ligonių. Pastaraisiais metais dėl apsinuodijimo alkoholiu mūsų šalyje mirdavo daugiau negu po 400 žmonių.

Per porą metų alkoholio sukeltas mirtingumas Europos regione padidėjo apie 15 proc. Tai yra du kartus daugiau nei pasaulio šalių vidurkis. Dėl alkoholio vartojimo gyventojų sergamumas Europos regione taip pat dvigubai viršija pasaulio šalių vidurkį.

Nesaikingo alkoholio vartojimo problemas ir šio žalingo įpročio pasekmes Švedijos sostinėje vykusiame 10-ajame Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos regiono šalių atstovų susitikime analizavo 52 Europos šalių atstovai, taip pat PSO, Europos Komisijos alkoholio politikos ekspertai. Vertindami 2000-2005 metų Europos alkoholio politikos įgyvendinimą, Europos šalių atstovai pažymėjo, kad efektyviausios ir moksliškai pagrįstos alkoholio vartojimo mažinimo priemonės buvo svaigalų kainos didinimas, alkoholio pardavimo ribojimai, žemesnė leidžiama alkoholio koncentracija vairuotojų kraujyje.

„Kaip mažai efektyvūs buvo minimi mokymai alkoholio tema, ant svaigalų klijuojamos etiketės su perspėjimais apie alkoholio žalą sveikatai, taip pat girtų vairuotojų pavėžėjimo tarnybos“, - sakė iš Europos šalių atstovų susitikimo grįžęs Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos skyriaus vedėjas.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija