„XXI amžiaus“ priedas apie gyvybės apsaugą Nr.7 (56)

2005-iųjų liepos 15 d.


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


 

Apie nelegalų lietuvaičių gabenimą į Jungtinę Karalystę

BBC žurnalistė Džil Makgivering Lietuvoje atliko tyrimą, kaip Lietuvos merginos gabenamos dirbti į Vakarų Europos viešnamius.

„Po Europos Sąjungos (ES) plėtros dramatiškai padaugėjo į Vakarų Europą gabenamų merginų iš Rytų Europos. Jungtinę Karalystę daugelis įvardija kaip pagrindinį kelionės tikslą, o daugiau nei pusė moterų atvyksta iš Lietuvos“, - reportažą pradeda žurnalistė. Straipsnis pradedamas istorija apie lietuvaitę, kuri, patikėjusi vaikystės draugo pažadais, susigundė vykti į Olandiją, kur keturis mėnesius kentė seksualinę prievartą. „Jos istorija čia yra įprasta, - rašo BBC. - Lietuva prie ES prisijungė pernai. Nuo to laiko jaunų moterų gabenimas į Vakarų Europos viešnamius dramatiškai padidėjo“.

„Britų tyrėjai (...) tikina, kad nusikaltėliai iš šio verslo užsidirba milijonus. Merginų gabenimas yra toks pat naudingas kaip prekyba narkotikais ir ginklais, tačiau rizika yra mažesnė“, - rašo britų visuomeninio transliuotojo korespondentė. Straipsnyje ji taip pat aprašo susitikimą su kaliniu Haroldu, nuteistu už prekybą žmonėmis. BBC žurnalistei jis pasakojo, kaip keliaudavo po kaimus, teiravosi apie jaunas merginas, kurios gali ieškotis darbo, ir su jomis susidraugaudavo. „Iš pradžių aš pasiūlydavau joms darbą vietoje, - pasakojo jis. - Tada pakviesdavau jas į vakarėlį ir geriau susipažindavau. Galiausiai pasiūlydavau joms darbą užsienyje. Žinoma, jos atsidurdavo viešnamiuose, - sakė jis. - Tačiau jos privalėjo žinoti, kur vyksta“.

Korespondentei paklausus, ar prekybos apimtis auga, Haroldas atsakė: „Žinoma. Aš turiu dukterį. Bijau, kad ji taip pat gali būti įvelta“.

Reportažas, kurį šiuo metu galima rasti BBC interneto svetainėje, buvo transliuotas BBC „Radio 4“ programoje liepos 9 dieną.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija