„XXI amžiaus“ priedas pagyvenusiems žmonėms, 2005 m. lapkričio 18 d., Nr. 5 (15)

PRIEDAI









Mums rašo

Marelė

Kaimynai, maži ir dideli, Marijoną vadina Marele gal todėl, kad ji yra labai gera. Visuomet turi vaikams kokį skanėstą: tai braškėmis pavaišina, tai slyvomis ar obuoliais. Kiekvienam negaili švelnesnio žodelio. Kai braškės prinoksta ar saldiniai obuoliai, Marelė tuoj pasikviečia kaimo vaikus. Vaikams to tik ir reikia: jie ir traukia į Marelės sodybą pasisvečiuoti – kartais ji dar ir pyrago su obuoliais vaikams iškepa. Kitą dieną, žiūrėk, vėl lekia vaikai į jos sodybą atsidėkoti – patalkinti jai darbuose: tai kokią lysvelę nuravi, agurkus palaisto ar paršeliui gardelį išvalo. Taip gražiai sutaria Marelė su vaikais.

Vos tik pavasariui prašvitus, ji jau ir krapštosi savo ūkelyje. Neseniai Marelė atšventė 70 metų jubiliejų, bet ji dar gana stipri ir gyvena viena, todėl ir moka dirbti visus darbus. Susikala šiltnamį, sūnus atvažiavęs padeda aptraukti plėvele, supjauna malkas, kurias susikapoti pažada pati. Po truputį pailsėdama didelius darbus nudirba. „Vargas žmogų visko išmoko“, – pasakytų Marelė. Likusi našlė su trejetu mažamečių vaikų pradėjo dirbti kolūkyje. Melžė karves, šėrė kiaules, prižiūrėjo veršelius. Buvo jauna, stipri ir netinginė. Po kelerių metų pradėjo sau namą statytis. Ir pasistatė. Nors ir nedidelis namelis, bet savas. Vaikai toli, kitame Lietuvos pakraštyje, gyvena. Ar prilakstys? O ji pamažu tvarkosi savo ūkelyje: medeliai nubaltinti, braškės patręštos, bulvės pasodintos, o darželyje – įvairių gėlių margumynas. Nuo ankstyvo pavasario iki užšąlant žydi vis kitokios gėlės.

Marelė užaugo didelėje šeimoje. Iš mamos išmoko verpti, megzti, siuvinėti. Mėgstanti rankdarbius ir dabar. Nors ir pavargusi nuo lauko darbų, bet vis savo kambarėlyje ką nors narplioja. Šis užsiėmimas teikia jai džiaugsmą. Jos kambarėlis išpuoštas visokiais rankdarbiais. Kartais kai kas nuperka kokį jos rankdarbį – mezginį, servetėlių ar išsiuvinėtą staltiesėlę. Litą, kitą prie pensijos prisiduria. Niekada jai netenka nuobodžiauti – ji visuomet turi darbo. Toks jau yra Marelės gyvenimas (ji prašė jos pavardės neskelbti).

Joana JANKAUSKIENĖ

Virbalis, Vilkaviškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija