"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (39)

PRIEDAI









Vadokliečiai

Justas Vasiliauskas (kairėje) ir Deividas Ridziauskas - neišskiriami draugai aštuntokai

Penktokas Giedrius Skiauteris pagamino kopiją automobilio, kuriuo važinėja garsusis vokiečių lenktynininkas Michaelis Šumacheris

Autoriaus nuotraukos

Vadoklių vidurinėje mokykloje žinių siekia 236 moksleiviai. Visi, išskyrus penkis dvyliktokus, kurie tęsti mokslo čia atvyko baigę Jotainių pagrindinę mokyklą, lanko tikybos pamokas. Vadoklių vidurinė mokykla - eilinė kaimo mokykla, į kurią mokytis priimami visi, kas tik nori. Praėjusį pavasarį ji išleido šešiolika abiturientų. Iš jų dešimt tapo aukštųjų mokyklų studentais.

Gabus dailei ir matematikai, bet auga ne lepūnėlis

Mokyklos antro aukšto koridoriuje ant sienos iškabinti aštuntoko Deivido Ridziausko tapyti darbai. Jaunajam dailininkui - tik keturiolika metų. Vos pradėjęs lankyti pirmąją klasę, jis į rankas paėmė pieštuką. Pirmajame savo piešinėlyje pradinukas pavaizdavo mamą. Ji irgi linkusi į meną. Mama pirmoji įvertina sūnaus darbelius. Vadokliai neturi dailės mokyklos, todėl siekti meno aukštumų Deividui padėjo dailės mokytoja Laima Leščinskaitė.
Deividui teko dalyvauti tarptautiniame jaunųjų menininkų plenere Paįstryje. Vykti į šį renginį jam pasiūlė mokyklos direktorius Stasys Lisanka. Plenere dirbo porą savaičių. Reikėjo piešti, lipdyti iš molio, daryti medžio raižinius. Paskui buvo surengta atliktų darbelių paroda. Atskirai jie nebuvo vertinami.
Paįstryje vadoklietis sutiko naujų draugų. Su jais mėgo žaisti šaškėmis ir šachmatais. Plenero dalyviams buvo surengta įdomi ekskursija po Utenos rajoną.
Grįžęs iš tarptautinio jaunųjų menininkų plenero, Deividas pajuto, kad dabar jam kur kas lengviau piešti. Moksleivio mama bei mokyklos direktorius patarė jam surengti Paįstryje sukurtų darbų parodą. Dabar jie ir eksponuojami mokyklos koridoriuje. Piešiniai džiugina ir Deivido akį.
Aštuntokas - ne tik stipriausias klasės matematikas, bet ir nepralenkiamas tarp rajono moksleivių. Apskrities matematikų olimpiadoje jaunasis vadoklietis užėmė pirmąją vietą. Tvirtus matematikos pagrindus pradinėse klasėse jam suteikė mokytoja Albina Dubauskienė, dabar, mokantis aštuntoje klasėje, - Vilius Grockis. Mokytojas metodininkas Deividui nuolaidų nedaro.
D.Ridziauskas teigė, kad jam patinka skaičiuoti. Matematikos žinios aštuntokui padeda mąstyti. Nemažai laiko keturiolikmetis praleidžia prie kompiuterio. Jį tėvai padovanojo už gerą mokymąsi. Moksleivis išmoko spausdinti kompiuteriu. Ko reikia klasei, irgi išspausdina. Žaisti kompiuteriu Deividas leidžia ir perpus jaunesniam savo broliukui. Visgi septynmečio Martyno prašo, kad su aparatūra elgtųsi atsargiai. Kartą sugedo kompiuteris. Visą kaltę prisiėmė Deividas.
Turėdamas laisvo laiko, Deividas mėgsta važinėti dviračiu. Mindamas pedalus, vaikinukas aplankė daugelį Vadoklių seniūnijos vietų. Dviračiui pinigų Deividas susitaupė pats. Pasitaikydavo, kad neišleisdavo priešpiečiams mamos įdėtų litų.
Kartą su bendraamžiais, vadovaujami turistų būrelio vadovo V.Grockio, dviračiais numynė į Pašilių stumbryną. Deividas nėjo prie pat aptvaro, už kurio ganėsi miško galiūnai. Tačiau vienas berniukas iš kitos mokyklos pabandė nerangius žvėris pabaidyti. Staiga vienas jų taip sumaurojo, jog vaikas kelis metrus atšoko nuo aptvaro.
Keliauti mėgstantis vadoklietis nepraleidžia progos pavažinėti po gimtąją šalį. Jis mielai pasinaudoja autobusais rengiamomis išvykomis. Deividas yra buvęs Vilniuje, kur apžiūrėjo gražuolę Šv.Onos bažnyčią, nuo Gedimino kalno gėrėjosi miesto panorama, aplankė televizijos bokštą, vaikščiojo sostinės Senamiesčiu. Moksleivis lankėsi Kryžių kalne netoli Šiaulių, susipažino su Klaipėda, Palanga, Biržais.
Kai reikia, Deividas namuose sugeba pasigaminti valgyti, išsivirti sriubą. Pirmąją virė iš makaronų. Išėjo visai gera sriuba, tik į ją per mažai įdėjo druskos. Deividas mėgsta mėsos patiekalus: kepsnius, šašlykus.
Prie tėvų namų yra daržiukas. Moksleivis padeda mamai jį nuravėti. Deividas mėgsta sodinti gėles, skinti vaiskrūmių uogas. Netingi sutvarkyti kambarius. Pats irgi mėgsta švarą.
Nuo pradinių klasių D.Ridziauskas lanko tikybos pamokas. Miela jam ateiti į bažnyčią. Aštuntokas teigė, jog vien joje pabuvus lengviau tampa sielai.
Deividas neduoda kitiems nusirašyti namų užduočių. Jis mano, jog pirmiausia reikia patiems pasimokyti. Todėl atsiranda tokių, kurie pyksta ant Deivido.
Deividas negali pasigirti ūgiu - jis vienas mažesnių klasėje. Jaunasis vadoklietis bandė lankyti karatė būrelį. Kartą per treniruotę jis patyrė traumą. Tada būrelio veikla buvo uždrausta, nes tai nesiderino su sportu. Buvo atsisakyta ir atvykstančio karatė trenerio paslaugų.

Aukštaūgis aštuntokas per daug nesižavi krepšiniu

Namo Deividas dažniausiai eina kartu su Justu Vasiliausku. Bendraklasiai yra kaimynai. Būdamas šalia Justo, Deividas jaučiasi saugus. Abu jie yra geriausi draugai, abu turi panašų pomėgį. Kartu eina žvejoti, karstosi po medžius. Justas Deividą sudomino žvejyba. Jis pirmas nusipirko ir meškerę. Žvejoti abu eina į Juodžio ežerą. Ten turi įsirengę lieptelį. Nuobodžiauti netenka - žuvys gerai kimba. Bet didesnių tenka gerokai palaukti. Ant meškerės kabliuko kabina batono minkštimą. Ant tokio masalo buvo užkibęs nemažas lynas. Jis svėrė 1150 gramų. Tada žuvį kepti paruošė Justo mama. Aštuntokas buvo sugavęs ežere ir maždaug kilogramo svorio karšį.
Kitaip nei Deividas, Justas yra aukštaūgis. Birželį jam sukaks tik 15 metų, tačiau jo ūgis siekia 184 centimetrus. Justo tėvelis taip pat aukštas, bet sūnui iki jo ūgio dar trūksta penkių centimetrų. Justas žaidžia krepšinį, tačiau jis nenorėtų šiai sporto šakai atiduoti visos savo jaunystės. Moksleivis susidomėjo stalo tenisu. Jam patinka lietuvių kalbos pamokos. Mokytoja Renata Jankevičienė puikiai išmano šį dalyką, jos pamokos nebūna nuobodžios. Justas sugeba vairuoti lengvąjį automobilį. Jo vairavimo mokytoju buvo tėvas. Kada Justas sėda už vairo, šalia būtinai sėdi ir tėvas.
Moksleivio tėvas ketino pasidaryti medžio tekinimo stakles. Pradėjo jas konstruoti pernai, bet užbaigti pritrūko laiko. Namie turėdamas tokias stakles, Justas jomis daug ką pasidarytų. Mat paaugliui teko dalyvauti jaunųjų meistrų darbų konkurse. Justas buvo pateikęs siaurapjūkliu išpjaustytą kupranugarį. Nugalėtojų laukė šešios prizinės vietos. Iki laimės vadokliečiui pritrūko vieno taško. Aštuntokas bandė pjaustyti ir peiliu, tačiau tai jam sunkokai einasi. J.Vasiliauskas mokykloje norėtų kada nors surengti savo darbelių parodą. Kada namuose bus medžio tekinimo staklės, kitokios bus ir jo galimybės.
Deividas Ridziauskas klasėje sėdi su Mindaugu Mikėnu. Dėl svarbios priežasties jam neatėjus į mokyklą, suolo draugo vietą užima Justas Vasiliauskas.

Jaunasis konstruktorius nemėgsta žodžio „neįmanoma“

Giedrius ir Donatas Skiauteriai - sūnus ir tėvas. Abu ypač mėgsta kurti įvairius modelius. D.Skiauteris - vienas žinomiausių sklandymo meistrų Panevėžio rajone. Jis dalyvauja ir kaip modelių konstruktorius šalies bei Europos konkursuose.
Vadoklių vidurinėje mokykloje buvo surengta abiejų Skiauterių iš popieriaus lipdytų modelių paroda. Jos lankytojai buvo sužavėti, jog taip tiksliai galima pagaminti lėktuvų, sklandytuvų bei kitokių skraidančių aparatų kopijas.
Penktokas su tėčiu yra dalyvavęs respublikiniame konkurse ,,Stebuklingas popieriaus pasaulis“ Vilniuje. Giedrius jame pelnė pirmąją ir trečiąją vietas. Kaip prizas jam buvo įteikta tuo metu ėjusio žurnalo ,,Modelis ir erdvės“ metinė prenumerata.
Giedrius jau yra sulipdęs iš popieriaus aštuonis modelius. Sunkiausia buvo gaminti priešlėktuvinę raketą. Tada vargo apie pusmetį. Šiaip modeliavimui kasdien jis skiria maždaug valandą. Jau turi susiklijavęs dviejų lėktuvų, dviejų laivų modelius. Yra pasigaminęs tikslią vienos Lenkijos pilies kopiją. Ją pastebėjo vartydamas šioje šalyje leidžiamą žurnalą. Giedrius antri metai atkakliai mokosi anglų kalbą. Jis jau nepaklystų kurioje nors iš angliškai kalbančių šalių.

Bronius VERTELKA
Vadokliai, Panevėžio rajonas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija