"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (39)

PRIEDAI









,,Mokėkime pažinti savo laimę“

Dainuoja Rasa Misiukaitė

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Paskutiniame Kauno savivaldybės 2002 metų Tarybos posėdyje, vykusiame miesto Rotušėje, buvo pagerbti 23 Kauną garsinę jo gyventojai ir apdovanoti ,,Gerumo plytomis“ bei mero padėkomis už darbštumą, ištikimybę savo profesijai ir žmogiškai pareigai. Tarp iškiliausių 2002 metų kauniečių stojo ir trapi jauna mergina Rasa Misiukaitė. Šešiolikmetei Kauno silpnaregių internatinės mokyklos 10 klasės moksleivei 2002 metai buvo palankūs: ji trečią kartą tapo konkurso ,,Dainų dainelė“ laureate. Pirmąjį ir antrąjį kartą laureatės vardą ,,Dainų dainelėje“ Rasa pelnė dar 1996 ir 1998 metais.
Rasa pasakoja, kad jos gyvenime ne taip jau ir mažai džiaugsmingų įvykių.
- Matyt, esu laimingas žmogus, - tokia Rasos išvada.
- Taip, Raselei sekasi, ji susipažįsta ir draugauja su labai gerais žmonėmis, - vaikaitei pritaria beveik visur ją lydinti močiutė Elena Safijanovskaja ir papasakoja, kaip kartą atidarė duris ir netikėtai gavo Raselei dovanų muzikinį centrą.
- Iš pradžių net nesupratau, kokios čia dėžės, kam jos, - prisimena Rasa. - Tik po to du grupės ,,Blezdinga“ nariai paaiškino, kad matė mane per televiziją ir nusprendė padovanoti man tokį daiktą! Išsiaiškinome, kad šie žmonės - tai karatė treneris Juozas Bakutis ir Kauno Romainių tuberkuliozės ligoninės pirmojo skyriaus vedėjas gydytojas Virginijus Meškinis.
Ir dar ilgai ilgai Rasa gali pasakoti, kiek daug gerų žmonių yra sutikusi, kaip ,,Spindulio“ invalidų draugija padovanojo jai kompiuterį ir kaip ji dėkinga monsinjorui Juozapui Antanavičiui už spausdinimo mašinėlę. Juk R.Misiukaitė ne tik muzikali ir dainuoja, ji kuria poeziją, pati ją ir spausdina reginčiųjų šriftu jai monsinjoro dovanota spausdinimo mašinėle. Savo kūrybą ji siunčia į redakciją ,,Mūsų žodis“. Rasos poezijos regintieji gali rasti ir kituose leidiniuose. Ją kviečia dalyvauti įvairiuose renginiuose ne tik Kaune, mergina gauna kvietimus į TV laidas. Ji ne tik dainuoja, bet ir skaito savo poeziją, neatsisako vaidinimų, dalyvauja vakaronėse, su ,,Auros“ teatro spektakliu ,,Regi - neregi“ buvo išvykusi gastroliuoti į Vilnių. Rasa sako, kad norėtų daugiau skaityti, bet nėra daug knygų ir spaudos Brailio raštu. Pasak pačios Raselės, kai kitas skaito, ,,nėra tokio žavesio žodžio ir minčių derinyje“. Todėl ji neprašo, kad jai kas nors skaitytų.
- Esu labai didelė konkurso ,,Dainų dainelė“ gerbėja ir taip pat Raselės. Stebiu, kaip iš mažos mergaitės ji išaugo į tokią merginą, - sakė aktorė Liucija Zorūbaitė, vadovavusi Kauno aklųjų ir silpnaregių vaikų globos bendrijos ,,Akių šviesa“ poezijos ir muzikos vakarui ,,Ant metų slenksčio“. Jame R.Misiukaitė taip pat koncertavo.
Dabar Rasa Kauno 1-osios vaikų muzikos mokyklos šeštoje klasėje mokosi vokalo ir fortepijono specialybių. O kelias į muzikos pasaulį atsivėrė tik pradėjus lankyti mokyklą. Muzikos mokytoja pasiūlė kreiptis į Onutę Matusevičiūtę, kuri mokė Rasą dainuoti ir rengė ,,Dainų dainelei“ nuo aštuonerių metų. Pirmieji du konkursai ir laureatės vardai pasiekti ir muzikos mokytojos O.Matusevičiūtės bei koncertmeisterės Ligitos Richterytės pastangomis. Vėliau pati mokytoja Onutė nusprendė, kad Rasą turi rengti reginčioji pedagogė, kuri ne tik girdėtų, bet ir mokytų sceninės laikysenos. Taip į Rasos gyvenimą atėjo solistė ir vokalo dėstytoja Giedrė Beinorienė. Ji ir koncertmeisterė Olga Baranauskienė parengė Rasą 2002 metų pergalei.
Visiems, kurie savo akimis galės perskaityti šias eilutes, R.Misiukaitė linkėjo: ,,Mokėkit atpažinti savo laimę - kartais tam reikia ir fiziškai, ir psichologiškai pasirengti. Man atrodo, kad pradžią aš jau padariau, o kas bus toliau - pamatysim. Būkim laimingi. Būkim geri vieni kitiems. Žmogų gydo gyvas ir parašytas žodis. Žmogus gali labai daug“.

Džiuljeta KULVIETIENĖ
Kaunas

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija