"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2003 m. vasario 21 d., Nr.2 (39)

PRIEDAI









„Gimtoji istorija“ - kompaktiniame diske

Projekto vadovas Eugenijus Jovaiša kompiuterinio vadovėlio pristatymo metu dalijo autografus savo buvusiems studentams

Autorės nuotrauka

Varėnoje, “Ryto” vidurinėje mokykloje, pristatytas naujas kompiuterinis vadovėlis “Gimtoji istorija”. Filosofas Romualdas Ozolas kaip Kalėdų dovaną organizavo kompiuterinio vadovėlio pristatymą varėniškiams mokytojams ir mokiniams. Varėna - trečioji vieta po Frankfurto knygų mugės ir Nacionalinio muziejaus Vilniuje, kur su šia naujove buvo supažindinta platesnė auditorija.
Vadovėlį pristatęs projekto vadovas mokslų daktaras Eugenijus Jovaiša teigė, jog ši interaktyvi ir unikali mokymo ir mokymosi priemonė buvo rengiama penketą metų. Joje didžiausias dėmesys yra skiriamas Lietuvos valstybingumo idėjai, pagrindinis motyvas - Lietuvos valstybingumo istorija.Viename kompaktiniame diske sutalpinti penki vadovėliai, apimantys 7-12 klasių mokymosi kursą. Šį naujovišką mokslinį darbą kūrė 42 istorikai, dailininkai, jiems talkino kitų profesijų žmonės. Vadovėlyje nuosekliai pateikta Lietuvos istorija nuo akmens amžiaus iki pat 2000-ųjų metų.
Moderniausių šiuolaikinių technologijų pagalba besimokantys istorijos gali susipažinti su įtaigiais vaizdo siužetais, muzika, įvairiomis kompiuterinėmis užduotimis bei teminiais žaidimais.
Vadovėlyje yra 25 tūkst. iliustracijų, didelis aiškinamasis žodynas, iš jo galima kopijuoti tekstus, nuotraukas ir net žemėlapius. Yra atskirai parengti konspektai, kiekvienai klasei - atskiri žaidimai, kryžiažodžiai, įvairiausios dėlionės. Kompiuteriniame diskelyje nėra apsaugos, todėl jį galima ir kopijuoti. Autoriai siekia, kad šis vadovėlis kuo plačiau paplistų tarp mokinių.
Kompiuterinio vadovėlio pristatyme dalyvavusi Varėnoje gyvenanti prof. Regina Žepkaitė liko sužavėta šiuolaikiška mokymosi priemone, ją pavadinusi revoliucija istorijos moksle.
Rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyrius po vieną kompaktinį diskelį nupirko kiekvienai rajono mokyklai. Juo naudojantis, mokiniai problemų neturės, nes visos rajono mokyklos jau kompiuterizuotos.

Rūta Averkienė
Varėna

© 2003 "XXI amžius"

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija