"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. gegužės 21 d., Nr. 5 (54)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Tarp pamokų - pokalbiai apie pasirengimą gyventi šeimoje

Birutė NENĖNIENĖ

Šiemet gausiausiai pasirengimo
šeimai kursus lankė Virbalio
vidurinės mokyklos moksleiviai.
Pažymėjimų įteikimo dieną
į svečius atvyko Vilkaviškio
klebonas prelatas
Vytautas Gustaitis
ir Virbalio klebonas
kun. Vitas Eidukaitis

Įteiktas 500-asis pažymėjimas

Vilkaviškio dekanato Šeimos centras šiais mokslo metais penktąkart organizavo rajono mokyklų vyresniųjų klasių moksleiviams pasirengimo šeimai kursus, kurių programa atitinka Lietuvos vyskupų konferencijos programos „Sužadėtinių parengimas Santuokos sakramentui” nuostatas. Užsiėmimus, organizuotus Pajevonio, Kybartų K.Donelaičio ir Virbalio vidurinėse mokyklose, savanoriškai lankė vienuoliktų ir dvyliktų klasių moksleiviai. Kursų baigimo pažymėjimai įteikti 113 vaikinų ir merginų.

Gavusieji šį dokumentą, prieš rengdamiesi bažnytinei santuokai, galės nelankyti sužadėtiniams privalomų išklausyti paskaitų. Užsiėmimuose dalyvavo daugiausia Virbalio vidurinės mokyklos vienuoliktų ir dvyliktų klasių moksleiviai – net 55. Šios mokyklos dvyliktokei Ingridai Auksoraitytei atiteko 500-asis pažymėjimas. Iš viso juos jau gavę 586 rajono mokyklų moksleiviai.

Kaip ir ankstesniais metais, perteikiant pasirengimo šeimai programos kursą, laikytasi krikščioniško požiūrio į šeimą kaip vertybę. Labiau akcentuota tai, jog santuokinio gyvenimo sėkmei reikalingos abipusės sutuoktinių pastangos ir atsakomybė, nuolatinis mokymasis ne tik prisiderinti prie šalia esančio žmogaus, bet ir gerbti jį kaip asmenį. Daugiau paliesta gyvybės išsaugojimo nuo jos pradėjimo problema, kalbėta apie natūralaus šeimos planavimo metodus, lytiniu keliu plintančias ligas. Specialistai kalbėjo apie tai, kokiais kriterijais remiantis dera kurti šeimą, kada ir kokie sunkumai iškyla, kiek šeimos stabilumui reikalingi konfliktai, kaip juos spręsti, koks džiaugsmas, paguoda ir atsakomybė auginti vaikus, kokie įstatymai saugo šeimą ir t.t.

Paskaitas moksleiviams skaitė Šeimos centro savanoriai: gydytojos A. Šumskienė, M. Aldonienė, R.Grumadienė, A.Bakšienė, psichologė D. Lenčiauskienė, mokytojos V.Balandienė, D. Sakatauskaitė, teisininkė V. Kolpakovienė, kunigas R.Veprauskas ir kiti.

Šeimos centras, atsižvelgdamas į moksleivių pageidavimus, kiekvienam paskaitas klausiusiam mokiniui parengė aplankus su temas papildančia dalykine informacija, kvalifikuotų specialistų mintimis, straipsniais.

Receptų neišrašoma

Kartais keliamas klausimas, ar nėra anksti mokyklose kalbėti apie pasirengimą gyventi šeimoje. Gal visai nereikalinga? Tokių nuomonių šalininkams atrodo, jog baigiamųjų klasių moksleiviams svarbiau rengtis egzaminams. Be to, dabar prirašyta daug įvairiausių knygų, galima susirasti autoritetingų autorių straipsnių visomis rūpimomis temomis. Suprantama, šiuose trumpuose kursuose neišrašomi kiekvienam asmeniškai laimingos šeimos sukūrimo ir gyvenimo joje receptai. Tik primenama apie atsakomybę ir savigarbą bei dorinę nuostatą prieš renkantis vieną ar kitą gyvenimo kelią. Beje, ir mūsų rajono bendrojo lavinimo mokyklose mokosi keletas merginų, besilaukiančių ar jau auginančių savo vaikelius.

Paskatino susimąstyti apie klaidas

Moksleivių buvo paprašyta anoniminėse anketose pareikšti savo nuomonę apie kursus. Visi teigiamai įvertino lektorių pasirengimą. Pripažino, jog dalis dalykų vienaip ar kitaip buvo žinomi, tačiau dauguma pažymėjo, jog išgirdo naują požiūrį. O štai viena mergaitė paatviravo, jog truputį nusivylė, kai, kalbant apie vyrų ir moterų kaip asmenų lygybę, buvo akcentuota, jog „mergaitės privalo neklysti”. Pasak jos, berniukai, tai išgirdę, „dar labiau smerkia mergaites, kai šios suklysta, o jie save laiko geručiais”. Norėtų, kad ir vaikinai ugdytųsi savigarbą ir gerbtų bendraamžes. Kita nuomonė: „Kursų temas turėtų išklausyti jau ir dešimtokai, nes yra porelių, draugaujančių bei pradėjusių lytinį gyvenimą”.

Tad, įteikiant kursų baigimo pažymėjimus, Vilkaviškio dekano prel. V. Gustaičio palinkėjimas neskubėti, atsakingai, kaip ir profesijos pasirinkimą, įvertinti gyvenimą šeimoje kai kam tuo tarpu galėjo pasirodyti ir pavėluotas.

Tačiau džiugina tai, kad anketose atsiskleidžia ir didelės dalies šių jaunų žmonių požiūris į vertybes, atsiveria jų noras kurti tvirtą, atsakingą šeimą. Pavyzdžiui, vienai mergaitei rūpi, kad per TV ir žiniasklaidoje būtų daugiau pasakojimų apie laimingas šeimas, kad jos dalytųsi, kokiu elgesiu ir darbais pagrindžiama darni santuoka. Arba galėtų ir išsiskyrusios poros pasisakyti, ko jiems trūko, kaip jie supranta šeimyninį gyvenimą. Kiti rašo, jog seminarai patiko todėl, kad kalbėti apie gyvenimą šeimoje mokykloje ne tik drovimasi, bet neskiriama laiko. Dar kitus perteiktos žinios apie santuokos kasdienybę paskatino susimąstyti, labiau suprasti savo atsakomybę. Kai kam tai buvo ir kaip psichologinis pastiprinimas, jie pasidžiaugė sulaukę patarimų ir atsakymų į klausimus, kurie seniai rūpėjo.

Mokiniai mano, jog tokie seminarai, į kuriuos gali ateiti savo noru tą patį tikslą turintys bendraamžiai, yra įtaigūs, įsimintini.

Malonu, jog Švietimo skyrius ir mokyklos suinteresuotos, kad jaunimui būtų perteikiamas krikščioniškas požiūris į šeimos kūrimą ir jos išsaugojimą. Dekanato šeimos centras tikisi ir kitais mokslo metais geranoriškos rajono Savivaldybės paramos toliau tęsiant šią programą.

Vilkaviškio rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija