"XXI amžiaus" priedas jaunimui, 2004 m. gruodžio 17 d., Nr. 12 (61)

PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos

Matyti pasaulį širdimi

Kiekvienas krikščioniškas renginys yra Dievo kvietimas žmogui. Į vieną tokių kvietimų - paskutiniąją liturginių metų dieną atvykti į atsinaujinimo savaitgalį „Aš noriu matyti“ – atsiliepė 250 jaunų žmonių iš visos Telšių vyskupijos. Lapkričio 27-28 dienomis Telšių vyskupijos jaunimo centro (TVJC) organizuotas renginys buvo skirtas metų temai „Aš noriu matyti“ apibendrinti. Kartu tai buvo kvietimas vienybėje įžengti į Eucharistijos metų Advento slėpinį.

Matymas tiesiogine prasme yra labai paprastas, bet itin svarbus. Matydami mes pažįstame išorinį pasaulio, Dievo kūrinijos grožį. Ar apie tokį matymą kalbėjo aną savaitgalį Telšių vyskupijos jaunimas? Ne. Akims vilioti nūdien turime daug žmonių, kurie aukojasi dėl materializmo garbinimo.

„Pirmiausia matymą mes suvokiame tiesiogine prasme. Matyti aplinką, artimą žmogų, pagaliau matyti save veidrodyje. Toks matymas yra pats paprasčiausias, neverčiantis susimąstyti. Kur kas sudėtingesnis yra matymas, kuris atveria vidinio pasaulio stebuklus. Matyti reikia širdimi, t.y jausti tai, kas vyksta mūsų vidiniame pasaulyje. Ir suvokti bent dalį to, ką jaučia kitas, šalia esantis žmogus“, – taip susitikimą trumpu pamąstymu pradėjo renginio vadovė TVJC savanorė R. Čenkutė. Susirinkusiuosius sveikino TVJC direktorius kun. R. Gudlinkis. Apie sunkumus, neleidžiančius matyti, atsinaujinimo savaitgalyje kalbėjo kun. Virgilijus Poškus. Užsidėdamas vis naujos spalvos akinius, konferencijos vedėjas vaizdingai iliustravo ir jaunimui intriguojančiai perteikė savo mintis. Pavyzdžiui, raudonos spalvos akiniai nudažo pasaulį kančios spalva, kada žmogus, būdamas pilnas dvasinių žaizdų, nepajėgia mylėti. Žydri, dangaus spalvos akiniai padaro Dievą nepasiekiamą. Stinga tikėjimo savo pajėgumu įveikti silpnybes, šventųjų gyvenimo pavyzdys atrodo per sunkus. Baigdamas kalbėti kun. V. Poškus priminė, kad Dievo meilė yra skirta visiems, be išimties, žmonėms, kad jokios bėdos, jokie skausmai negali jos užgesinti. Tačiau ar panorėsime matyti Dievo šviesoje, priklauso nuo kiekvieno asmeninių pastangų. Naujai kilusias mintis ir klausimus jaunimas aptarė diskusijų grupelėse, kurioms vadovavo kunigai E. Astrauskas, S. Žilys, V. Poškus, V. Viktoravičius, klierikai V. Daujotis, V. Ačas, T. Kaulius, V. Dirvonskis, D. Žukauskas, mokytojos J. Bucevičiūtė ir L. Urbonienė.

Pasisotinę dvasiniu maistu, visi vaišinosi užsakytais ir į mokyklą pristatytais didžkukuliais. Savaitgalio dalyvių gerove rūpinosi TVJC savanorės J. Šarpnickytė ir R. Lipskytė. Po pietų TVJC direktoriaus pavaduotojas kun. V.Viktoravičius pristatė filmą „Sėkmė avansu“ ir sakė, kad idėja pakeisti pasaulį yra mūsų rankose. Kaip su ja pasielgsime? Galbūt panašiai kaip filmo herojus – su užsidegimu darysime gerus darbus. Lieka atviras klausimas, pavaldus kiekvieno pasirinkimui. Šį pasirinkimą apmąstyti, kartu pasimelsti jaunimas patraukė į Telšių Mažąją Katedrą, kur vyko šv. Mišios ir Švč. Sakramento adoracija. Tą vakarą bažnyčioje giedojo Platelių jaunimo choras, adoraciją vedė Klaipėdos Taize maldos grupelė. Vėliau dvasinę programos dalį keitė pramoginė. Vakare Telšių vysk. V. Borisevičiaus katalikiškoje gimnazijoje Kęstučio Jablonskio atliekamos dainos kėlė nuotaiką ir jaunimui, ir jų vadovams. Po koncerto jaunimo vadovai susirinko pasidalyti savo lūkesčiais ir džiaugsmais. Saugiu vaikų miegu rūpinosi ir naktį mokykloje praleido TVJC savanorė J. Šalkauskytė.

Po ilgesnės nei paprastai paskutiniosios liturginių metų nakties, Telšių maldos grupelė „Takelis“ (vadovė L. Urbonienė) adventine programa toliau drąsino jaunimą nenugrimzti į dvasinį snaudulį. Išsamus Advento paaiškinimas, nuoširdi malda ir giesmė neliko neišgirsti ir palydėjo savaitgalio dalyvius tęsti krikščionišką misiją savo parapijose ir aplinkoje.

TVJC

 

Atgal | Pirmasis puslapis | XXI amžius | Redakcija